Bild
Nästa artikel
Påminnelseavgifterna ökar

Påminnelseavgifterna ökar

Nyheter

Transportstyrelsen uppmanar bilägare att kontrollera sin digitala brevlåda för att slippa extraavgifter på trängselskatt och infrastrukturavgift.

Sedan 1 januari i år får de som skaffat en digital brevlåda inte längre avier för trängselskatt och infrastrukturavgift skickat som papperspost. Transportstyrelsen ser nu en ökning antalet i missade betalningar.   
– Ett mål med att skicka digital post är att få en säkrare postgång och på sikt minska antalet påminnelseavgifter till fordonsägarna. Tyvärr har vi nu under övergången till digital post fått en ökning av de olika påminnelseavgifterna. Men på sikt hoppas vi att de minskar, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

En digital brevlåda är en e-tjänst som är webbaserad eller finns som en app till smartphone och inloggning sker med e-legitimation. Via brevlådan kan myndigheter kommunicera utan att behöva använda sig av fysisk postgång. Det har exempelvis blivit populärt att använda sig av digital brevlåda för att kunna få skatteåterbäring tidigare.

Transportstyrelsen går nu ut med en uppmaning till bilägare att kontrollera sin digitala brevlåda för att inte missa någon betalning. Det kan också finnas flera betalningar i samma fil, vilket några mottagare har missat. För de fordonsägare som fick en avi för trängselskatt eller infrastrukturavgift från Transportstyrelsen i februari, ska pengarna vara inne senast den 3 april.


Trängselskatt tas ut i Göteborg och Stockholm och om betalningen inte bokförts på Transportstyrelsens konto för det datum som står på avin, påförs en tilläggsavgift på 500 kronor.

Den som nyttjar broarna i Sundsvall och Motala betalar infrastrukturavgift och om den inte betalas i tid läggs det på en förseningsavgift på 300 kronor. Om fordonsägaren fortfarande inte betalar in sin avgift läggs det på en tilläggsavgift på 500 kronor.

2017 utfärdades försenings- och tilläggsavgifter för över 192 miljoner kronor för svenska fordon.  

Diskutera: Vad tycker du om digitala brevlådor?   
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-03-27 14:12

Jonas säger tyvärr,men menar egentligen yippee!
Infrastrukturskatt....avgift...
Mer skatt åt folket!

#2
2018-03-27 17:10

Inte speciellt överraskande. Med tanke på att en hel del bilförare har noll koll på både sig själva och sin omgivning i trafiken är det inte överraskande att de inte heller har koll på sina trängselskattepassager.

#3
2018-03-27 18:23

Tycker det är märkligt att ett statligt verk utövar ocker officiellt. Inofficiellt är ju skatterna ockerhöga rent generellt, men då mer gömnda i olika typer av skatter, tex bensinskatt, tobaksskatt och alkoholskatt.

Det hela blir ännu märkligare när det ena statliga verket inte litar på det andra statliga verket att leverera ett kuvert korrekt. Kanske borde dessa pengar som påminnelseavgifterna läggas på att städa upp hos postnord så att de kan lyckas med att leverera ett kuvert/brev inom landet? Sämre skött statligt verk får man nog leta efter.

#4
2018-03-28 09:11

Jag ser inte problemet, kanske det är problem för slarvern.
När det kommer ett brev i dig digitala brevlåda, får du ett mail. Går inte att missa.
Men det enklaste är att skaffa e-faktura, då kommer fakturan direkt till din internetbank. Går inte att missa.
Dessutom är det väldigt lång betaltid. 40 dagar tror jag. Jag ändrar alltid datum, och betalar kommande bankdag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.