Bild
Nästa artikel
Kaoset som uppstår vid lämning och hämtning på skolan bekymrar landets rektorer.
Kaoset som uppstår vid lämning och hämtning på skolan bekymrar landets rektorer.

Oro över biltrafiken vid skolor

Nyheter

Mer än hälften av rektorerna anser att trafikmiljön är ett problem – och föräldrarna orsakar det största orosmomentet.

Försäkringsbolaget If har frågat rektorer på över tusen skolor i Sverige om vad de tycker om trafiksäkerheten runt sin skola. Resultaten visar att 55 procent av rektorerna upplever att trafiken är ett problem – och mest bekymmersamt är föräldrar som skjutsar sina barn.

72 procent av rektorerna ser bilkaoset som skapas vid lämning och hämtning som ett stort problem. Den alltmer osäkra trafikmiljön får föräldrar som inte körde barnen innan att tycka att gångvägen till skolan blir för riskabel. De väljer då att också skjutsa sina barn, vilket bygger på oredan ytterligare. 
– Det är en ond cirkel som måste brytas både genom säkrare infrastruktur och en attitydförändring hos föräldrarna, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Dessutom säger 16 procent av rektorerna i undersökningen att de varje dag ser föräldrar som pratar i mobilen bakom ratten.
– Den som pratar i mobilen bakom ratten är distraherad och kan missa ett barn som plötsligt springer ut på vägen. Hur stressad man än är på morgonen måste man som skjutsande förälder ta hänsyn till det, säger Caroline Uliana.

Andra orosmoment som rektorerna pekar ut är att det körs för fort på vägarna runt skolorna: 33 procent anser att detta är ett problem. 61 procent av de svarande är oroliga för att något allvarligt ska inträffa och en femtedel har erfarenhet av att det skett en allvarlig trafikincident eller olycka vid deras skola.
 
Diskutera: Upplever du att trafikmiljön omkring skolor försämrats de senaste åren?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2017-08-14 16:01

Tyvärr ränner ju även ungarna runt med en mobil i handen,och oavsett om de ska åka bil eller buss så är det en stor säkerhetsrisk. De har koncentrationen på fel håll. Men, barn gör ju som föräldrarna gör, inte som de säger...

#2
2017-08-14 17:02

Ungarna skall ju inte gå, det är farligt att röra på sig. Av den anledningen vill curlingföräldrarna helst köra ända in i skolsalen och då blir det trångt. Struntar man sen i alla regler inklusive hastighetsbegränsning förstår man att rektorerna blir nervösa.

#3
2017-08-14 22:10

Som vanligt med andra ord. Föräldrarna vid en byskola hade länge klagat på att bilarna körde alldeles för fort vid och i närheten av skolan. Till slut ställde sig polisen där med laserpistoler. Ni kan ju gissa vilka det var som åkte fast ?! Just det, föräldrarna. Så mycket för den säkerheten!

#4
2017-08-14 22:42

Det stämmer Highlander,med mina iaktagelser vid en lång 30 sträcka genom hela grannbyn vilka blir man omkörda av jo av föräldrarna som lämnat av sina barn vid skolan,,egna barn o andras ungar,,. Alvik heter byn utanför Luleå

#5
2017-08-14 22:59

Jo men att Rektorernas utlåtanden dem stämmer!
Vi har dagis och skola och att de är RED Zone och inte bara precis intill utan i flera kilometer runt.
Dagens Föräldrar inte alla. men att många är så hypade, de håller nallen mot örat eller har ett headset och pratar pratar pratar snabbt o högt och är inte med i nuet!
Man ser på ögonen deras att de är helt inne i sitt samtal och att det där det träffar jag på när det dags att lämna och hämta men att jag vet och håller en ökad framförhållning i den korsning där föräldrarna antingen svänger in eller kör ut för att det händer rätt så ofta att de kör bara, bla bla blabla bla....

#6
2017-08-14 23:41

Minns vad min granne polisen berättade om hur det var där jag bodde på åttiotalet. Det var när 30-gräns vid skolor var något nytt. Föräldrarna tjatade på polisen och kommunen om att de ville ha 30 utanför en skola eftersom de tyckte trafiken gick för fort där. 30-gränsen infördes och sedan kom polisen med radarn. Min granne berättade att de plockade det ena körkortet efter det andra vid dessa kontroller, ganska många varje gång. Och gemensamt var att det var nästan bara småbarnsmammor på väg till skolan med sina barn som blev körkortslösa, dvs de som hade tjatat så intensivt om att få 30-gränsen................

#7
2017-08-15 08:52

Intressant nog jobbar Trafikverket åt andra hållet och HÖJER fartgränserna vid skolor! Hemmavid var det 30 under dagtid och 50 andra tider. Nu har man slopat det, och höjt till 40. Detta för med sig att folk i allt högre grad skiter i fartbegränsningen och kör fortare dygnet runt... Känns ju knappast motiverat att köra 40 på en tom väg kvällar och nätter. På en annan ord ville kommunen sänka till 30 dagtid, men Trafikverket la sig mot, och ville ha 50. Detta trots, skola, dagis och busshållplatser! Hur tänker de egentligen på TV? Inte alls eller?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.