Bild
Nästa artikel
Obetalda p-böter minskar

Obetalda p-böter minskar

Nyheter

Skulderna för obetalda felparkeringsavgifter har halverats på fyra år. Orsakerna sägs vara hårdare tag mot bilmålvakter och lagen som gör det möjligt att beslagta skuldtyngda fordon.

Kronofogden berättar fick 2014 fick in 219.000 obetalda felparkeringsavgifter och 2018 hade det sjunkit till 101.000. En förklaring är den nya lagen som togs i bruk 2014, vilken ger Kronofogden rätt att beslagta bilar med obetalda fordonsskulder. Dessa summor kan vara allt från felparkeringsavgifter och fordonsskatter, till infrastrukturavgifter (exempelvis broavgifter) och trängselskatter. 
– Det är tydligt att lagen som trädde i kraft 2014 har haft effekt, det vill säga man parkerar rätt eller betalar i större utsträckning än tidigare. Vi ser också att kommunerna och polisen har intensifierat sitt arbete med att bogsera bort bilarna från gatorna så att de inte kan skuldsättas mer, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.


2018 introducerades dessutom en ny taktik mot bilmålvakter, som nu kan sättas i personlig konkurs och därmed blir bilarna som står på dem olagliga att använda. 
– Trots att vi fått in mindre än hälften så många obetalda felparkeringsavgifter jämfört med toppåret 2014, handlar det om ungefär samma antal personer. Det tyder på att bilmålvakterna fått det allt tuffare. Genom att polisen, kommuner och myndigheter jobbar som ett lag kan vi förhindra eller åtminstone försvåra deras verksamhet, säger Johan Krantz.

Diskutera: Tror du att antalet obetalda felparkeringsavgifter kommer att fortsätta minska?
 
Obetalda p-böter minskar
Taggar: Nyheter
Fakta: Bilmålvakter och lagen från 2014
  • Begreppet bilmålvakt används om personer som är registrerade ägare till ett fordon i stället för dess verkliga ägare. På så sätt kan den verkliga ägaren slippa exempelvis felparkeringsavgifter, skatter och trafikförsäkring.
  • Bilmålvakter är i regel personer som redan har stora skulder hos Kronofogden och som saknar utmätningsbara tillgångar. De kan vara registrerade som ägare på hundratals eller i vissa fall tusentals bilar.
  • Från den 1 juli 2014 kan fordon med obetalda fordonsskulder tas i anspråk och säljas av Kronofogden för att betala skulderna. Detta gäller även om fordonet har bytt ägare. Men de allra flesta fordon som är registrerade på bilmålvakter är värda för lite, för att det ska vara lönsamt för Kronofogden att försöka sälja dem.
  • Om ägaren till ett felparkerat fordon har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5 000 kronor har kommunen rätt att omhänderta och flytta fordonet. Ett omhändertaget fordon återlämnas först då alla felparkeringsavgifter och kostnader för flytten är betalda.
  • Inför ett bilköp kan köparen kontrollera med Transportstyrelsen om det finns obetalda skulder kopplat till fordonet som beslutats efter den 1 juli 2014.
  • Reglerna gäller endast för skulder som beslutats efter den 1 juli 2014.

Källa: Kronofogden

Kommentarer

#1
2019-01-29 10:26

Absurd utveckling, här en bra artikel som faktiskt beskriver omfattningen. https://www.sydsvenskan.se/2014-02-19/var-tionde-malmobil-ags-av-en-bilm...

#2
2019-01-30 03:43

Det kommer sannolikt bli allt bättre ordning och reda när felparkerade bilar med skulder över 5000 kr bärgas bort. Enda sättet att få ut bilen är att betala skulderna och när ägaren inte gör detta skrotas oftast bilen.
Hade dock sett att förfarandet blir ännu effektivare. Parkeringsbolagen kunde åtminstone inte för ett drygt år sedan i sina system se om bilägaren hade skulder över 5000 kr utan kunde bara se om aktuell bil hade skulder (bilmålvakter äger oftast flera/många bilar). I så fall krävs att Polisen själv anträffar den felparkerade bilen vilket kräver att bilen står felparkerad på kommunal mark som inte något parkeringsbolag har ansvar över. Det vore även bra om Polisen kunde omhänderta skuldbelagda bilar som inte är felparkerade när de anträffas samt att bilägaren själv får bekosta bärgning/uppställningplats så att denna kostnad inte hamnar på staten (Polisen).

#3
2019-01-30 10:00

roligt att något fungerar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.