Nästa artikel
Nya större Kia Optima
Nyheter

Nya större Kia Optima

Publicerad 2 april 2015 (uppdaterad 2 april 2015)
Nya Kia Optima kommer till Europa senare i år.
Nya Kia Optima blir bara en aning större men lovar ändå bättre innerutrymmen. Nu täcks även hela underredet av plastkåpor.
Kia Optima har visats upp i sin helhet på bilsalongen i New York. Ännu håller den sydkoreanska biltillverkaren på några av detaljerna kring bilen och det som hittills avslöjats gäller USA-specifikationen av nya Optima. Men Kia Sverige säger att i det stora hela är det samma bil som kommer att hitta över till vår sida av atlanten senare i år.
 
Nya Kia Optima har växt på både längden, bredden och höjden. De flesta måtten är fortfarande inte officiella men enligt Kia ska axelavståndet växt med blyga en centimeter till 2,8 meter och bilen är nu drygt två centimeter bredare än sin föregångare.
 
De milt ökade yttermåtten ska ändå gjort bilen betydligt rymligare i exempelvis baksätet och bidragit till en större lastkapacitet. I kupén har fler mjuka material använts jämfört med första generationens Optima och i instrumentbrädan finns nu en åtta tum stor pekskärm som ska klara av att kopplas samman med både Apple- och Andriod-enheter. Nya Kia Optima har nu också fått autobroms som kan upptäcka och bromsa för både fordon och fotgångare.
 
Nya Optima har fått ett helt nytt och styvare chassi samt ny servostyrning. Hårdare bussningar vid bilens motorfästen ska minska vibrationerna och bättre ljudisolering ser till att mindre vägljud hittar in i kupén.
 
Hela bilens underrede täcks nu av nya plastsköldar som ska bidra till mindre oljud och ge bättre bränsleeffektivitet. Tyvärr är det just den här typen av plastinklädda underreden som visat sig kunna ge moderna bilar svåra rostproblem på våra breddgrader, hur Kia kommer tackla detta visar sig när bilen hittar hit senare i år.
 
Vi får även vänta ett tag till innan Kia meddelar vilka motorer som kan kommat bli aktuella för nya Optima i Sverige. Det är dock troligt att bilen får Hyundais/Kias 1,6 liters bensindrivna turbomotor i kombination med tillverkarnas nya sjustegade dubbelkopplingslåda.
 
Diskutera: Vad tycker du om nya Kia Optima?
 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-02 09:47
Irvor

Ser ut som en halvkombi, men är väl tyvärr inte det ?
Snygg !

#2 • Uppdaterat: 2015-04-02 11:56
Pi

Den gamla (nuvarande) modellen hade bara brevinkast baktill så det är nog tyvärr ingen halvkombi...
Annars en snygg bil - dessutom med autobroms vilket man inte är van med när det gäller Kia. Men nu kanske man har nån relativt billig "standardlösning" så att det blir vanligare även på Koreanerna.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-02 15:12
JOCA_1

Den är jäkligt snygg... och om kombin som de har tänkt ska komma till den också blir som de tänkt, kommer den att bli ännu snyggare.. :D :D

#4 • Uppdaterat: 2015-04-02 17:10
wacom59

Hoppsan! Gjorde ett inlägg nyss om den fula Lexus RX att designen var som en ful Kia bland annat! Men om Lexus såg någorlunda ut som denna så hade den varit snygg! Jag vet att RX är en SUV men det var designen jag menar. Inge brefalbb här inte och sobra linjer. Gillas! Snygg.
Men smaken är som en berömd kroppsdel! Delad!
Hoppas bara komforten följer med utseendet. Kia är ju inte de tystaste och mest komfortabla vagnarna på våra vägar.

#5 • Uppdaterat: 2015-04-02 17:46
Hackenbush

Jämfört med Lexus så är denna Kian en rent underskön skapelse.

#6 • Uppdaterat: 2015-04-02 18:45
V8-Power

Den gamla är snyggare, borde sett ut som koncept-kombin istället!

#7 • Uppdaterat: 2015-04-04 10:56
wacom59

Shogun
Om du läser så var jag fördomsfull när jag jämförde Nya Lexus med en ful KIA, men ändrade mig när jag såg denna. Däremot när det gäller ljud och komfort så står jag fast, upp till bevis om bättring! Jag har många mils erfarenhet av avsaknaden av tystnad i de koreansk bilarna. Gäller inte bara dom, men de sticker ut lite.
Ditt instick om VAG hör ju egentligen inte hit, men jag kan bara hålla med. Att dessa bilar blivit så populära övergår mitt förstånd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.