Nästa artikel
Nya Octavia visas i november
Nyheter

Nya Octavia visas i november

Publicerad 30 oktober 2019
Skoda släpper kamouflerade testbilder och berättar mer om vad vi kan förvänta oss av fjärde generationen.
Med sina 4,6 meter i längd har Octavia vuxit 2 centimeter. Den har också blivit 1,5 centimeter bredare. 

Baksätespassagerarna kan njuta av 7,8 centimeters extra knäutrymme och i bagageutrymmet på kombivarianten går det att stuva in 640 liter. Detta ska enligt Skoda vara ledande i segmentet. 

Det är LED i de smalare strålkastarna fram och även baklyktorna. Toppversionerna har Matrix LED-teknologi med uppdelade segment som kan släckas ner temporärt för att inte blända.  

 
På insidan finns en ny multifunktionsratt. Infotainmentsystemet och förarmiljön manifesterar sig i två tiotumsskärmar och för första gången i en Skoda finns head-up display. De ergonomiska sätena kan fås med massagefunktion och värme- eller kylmöjlighet. 

Nya Octavia har ingen mekaniskt kopplad växelväljare, istället sköts det elektroniskt via shift-by-wire.

Förarhjälpssystemen har förbättrats med bland annat en funktion som hjälper till att styra runt fotgängare, cyklister eller andra fordon om en kollision håller på att hända. 

Det finns också ett system som varnar om man öppnar dörren och en cyklist eller annat fordon närmar sig bakifrån. Bilen håller hela tiden koll på om föraren håller i ratten. Om greppet förloras, till exempel om föraren tappar medvetandet, kan bilen stanna automatiskt. 
 
Smarta Skodalösningar inkluderar paraply, isskrapa med snöborste, förvaringsfickor för mobiler på baksidan av framsätena, tratt för påfyllning av spolarvätska och USB C-ingångar för smartphones. 

Bland motoralternativen finns mildhybrider, laddhybrider, bensinmotorer och dieslar. Skoda Octavia har premiär den 11 november i Prag. Kombin kommer först och resten av karossvarianterna några veckor senare. Skogsmullen Scout och sportiga vRS gör entré någon gång under under 2020. 

I år är det 60 år sedan den första Octavian rullade ut från fabriken. Modellen har hittills sålts i 6,5 miljoner exemplar. De senaste åren har det sålts ungefär 400.000 stycken bilar av tredje generationen. 

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Octavia?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.