Nästa artikel
Nya Mercedes E-klass självkörande
Nyheter

Nya Mercedes E-klass självkörande

Publicerad 10 juni 2015 (uppdaterad 10 juni 2015)
Nya E-klass blir självkörande.
En ny Mercedes E-klass väntas dyka upp nästa år. Bilen blir smartare än S-klass med teknik ombord för autopilot i motorvägsfart.
Mercedes befinner sig just på tredjeplatsen bland de största lyxbilstillverkarna, med både Audi och BMW framför sig. För att ändra på detta har Mercedes satsat stort på mindre modeller och nya crossoverbilar. Men mycket handlar nu om tekniken under skalet, närmare bestämt möjligheterna till självkörande.
 
Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att nästa generation Mercedes E-klass kommer kunna ta över körningen helt i motorvägsfarter. Den nya generationen E-klass uppskattas vara produktionsklar redan nästa år och med tekniken ombord blir den smartare än lyxiga syskonet S-klass.
 
I en testsituation uppger Bloomberg att nya Mercedes E-klass klarade att ta stora kurvor och justera farten efter hastighetsskyltar helt automatiskt. Thomas Weber, utvecklingschef hos Daimler, säger att även om det är tekniskt möjligt så är inte skarpare svängar en del av repertoaren ännu.
 
Maxfarten under testtillfället var 130 km/tim. Bilen klarade att köra själv genom mörka tunnlar men det uppstod viss förvirring i systemet när en byggarbetsplats med temporära vägskyltar passerades.
 
Om nya Mercedes E-klass upptäcker att föraren inte har händerna på ratten varnar bilen först med en ljussignal och sedan med en ljudsignal. Om föraren ändå inte tar tag i ratten stänger självkörningen av sig automatiskt.
 
Diskutera: Skulle du vilja ha en bil som kör i själv i motorvägsfart?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-06-10 09:04
Hackenbush

Nej , jag skulle inte lita på att det alltid fungerar.
Sedan tycker jag det är väldigt underligt att om föraren inte har händerna på ratten så stänger självkörningen av sig, men det är ju då den behövs som mest?

" men det uppstod viss förvirring i systemet när en byggarbetsplats med temporära vägskyltar passerades."
Bara det är ju ett skäl till att man inte vet när man kan lita på att systemet fungerar eller ej.

#2 • Uppdaterat: 2015-06-10 09:26
VW Polo 2012

Mitt elektroniska tanklock fungerar ej ibland, HJÄLP!!!

#3 • Uppdaterat: 2015-06-10 10:55
Hackenbush

Det kommer snart VWPolo, tanklock som öppnas när man kommer nära med bensinpumpshandtaget, om det fungerar vill säga.

#4 • Uppdaterat: 2015-06-10 11:03
EnannanRobban

Jag är inte heller road av självkörande bilar då jag verkligen uppskattar att KÖRA bilen själv och inte jönsa med massa annat när jag sitter längst fram till vänster!

Anti, har du testat en bil med autobroms? Om inte så kanske du inte skall uttala dig om "att det går fint att SMS:a när man kör" Det gör det inte, möjligen EN gång och då kommer det att vara en skit-i-byxan-upplevelse!

#5 • Uppdaterat: 2015-06-10 11:38
Pi

Robban - Anti har inte den blekaste aning om hur autobroms fungerar. Och inte heller insikten om att alla människor gör misstag och att detta kan gälla även honom själv. Det kan räcka med att kolla i backspegeln i en kösituation - men det kanske inte är tillåtet enligt Anti eftersom man bara skall hålla uppsikt framåt?

#6 • Uppdaterat: 2015-06-10 13:26
Gunnar Lindberg

För att svara på frågan, ja tack gärna. Att lotsa fram en bil i timmar på motorväg är ingen höjdare. Helst skulle jag sitta i baksätet med en bra bok.

#7 • Uppdaterat: 2015-06-10 14:30
pinjong

Jag har tidigare helt varit emot konceptet med självkörande bilar men har börjat ändra den inställningen. Precis som med en farthållare så kan det ju faktiskt vara skönt att släppa både pedaler och ratt under monotona vägsträckor. Självklart måste man fortfarande vara pigg och alert men jag ser inte själva ratthållandet som en metod just för det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.