Nästa artikel
Nya lagar för självkörande
Nyheter

Nya lagar för självkörande

Publicerad 18 juli 2017
Ett förslag som nu ligger hos den amerikanska kongressen kan ge självkörande bilar stora undantag från de säkerhetsregler som i dag gäller alla fordon i USA.
Förslaget är tänkt att stärka USAs konkurrenskraft på den självkörande marknaden genom att göra det enklare för biltillverkare att testa och sälja självkörande bilar. I dag måste alla bilar möta samma säkerhetsstandarder och många av dem är baserade på att det finns en mänsklig förare i bilen. De amerikanska lagstiftarna är därför rädda att utvecklingen av självkörande bilar kommer hamna i Europa i större utsträckning om lagen inte skyndas igenom.

Ett ytterligare incitament för att driva igenom lagen så fort som möjligt är att dödligheten i trafiken har ökat med rekordnivåer i USA de senaste åren. Jämfört med Sverige så dör knappt fyra gånger fler amerikaner per capita i trafiken varje år.

Diskutera: Går lagstiftningen om självkörande bilar för långsamt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-07-18 09:57
Hackenbush

Antar att försäkringsbolagen har en hel del att säga till om här. Dessa självkörande bilar kommer inte att vara säkra i traiken på många år och vem står för fiolerna när dessa bilar blir inblandade i olyckor?

#2 • Uppdaterat: 2017-07-18 09:58
Axa

Frågan är om det inte är kört ändå?
Med Trump som president skrämmer han bort all innovation från USA.

#3 • Uppdaterat: 2017-07-18 12:13
pinjong

Tesla påstår ju att säkerheten ökar med den autonoma funktionen påslagen, tror det var med 40%. Finns väl ingen direkt anledning att misstro dem. Särskilt när bilen tydligt talar om när det är dags för föraren att ta kontrollen. Det kan vara när bilen upptäcker ett tillfälligt vägarbete t ex.

#4 • Uppdaterat: 2017-07-18 15:16
PREVIA

Nu har olyckorna i trafiken minskat med 31 % de senaste 13 åren i USA men minskningen har varit mycket större i andra länder läser man här.
http://edition.cnn.com/2016/07/07/health/us-highest-crash-death-rate/index.html

#5 • Uppdaterat: 2017-07-19 13:48
erikivan72

Alltså... det är alltid ett problem när lagstiftare försöker hinna ikapp verkligheten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.