Nästa artikel
Nya Ford Focus RS får AWD
Nyheter

Nya Ford Focus RS får AWD

Publicerad 3 februari 2015 (uppdaterad 3 februari 2015)
Nya Ford Focus RS har fått drivning på alla fyra hjul.
Ford Focus RS har sedan lanseringen 2002 fått ryktet som en av de körgladaste framhjulsdrivna bilarna. Här är senaste versionen, största nyheten är en helt nyutvecklad fyrhjulsdrift.
Nya Ford Focus RS har blivit fyrhjulsdriven. Bilen har även blivit av med den femcylindriga turbomotorn som den senaste versionen motoriserades av. Den nya drivlinan består av en fyrcylindrig Ecoboost-motor med en slagvolym på 2,3 liter, sexväxlad manuell växellåda och vad tillverkaren kallar Ford-Performance-fyrhjulsdrift.
 
Motorn är i grund och botten samma fyrcylindriga variant som erbjuds i senaste Mustang. I Ford Focus RS har motorn bland annat fått en ny större twin scroll-turbo, större intercooler, större kylare och värmetåligare topplock och topplockspackning. Max effekten uppskattas till 320 hästkrafter och maximalt varvtal är 6 800 v/min.
 
Fyrhjulsdriften skickar maximalt 70 procent av drivningen till bakaxeln. För att förbättra kurvtagningen fördelas kraften också i sidled. För det bakre hjulparet sköts fördelningen av en dubbel elektronisk koppling som kan lägga upp till 100 procent av drivningen på ett hjul för att säkerställa snabb kurvtagning.
 
Enheten som styr fyrhjulsdriften uppdateras 100 gånger i sekunden efter signaler från bilens sensorer som övervakar rattutslag, acceleration, hastighet och rörelser i sidled.
 
Förutom stora luftintag och spoilers fram och bak avslöjas Focus RS av 19-tumshjul på utsidan och sportiga Recarostolar på insidan.
 
Diskutera: Vad tycker du om nya Ford Focus RS?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-03 15:32
Deeds

Så där ja!
Nu kan jag även överväga Ford som nästa "Busbil" Riktigt arg sak det där!

#2 • Uppdaterat: 2015-02-03 16:28
Boxer

Skulle vara riktigt intressant att provköra den. Jag är misstänksam mot all form av förarbortkopplad automatik men den förra generationen RS visade sig ha riktigt bra diffstyrning.
Men det är ju en Ford...

#3 • Uppdaterat: 2015-02-03 17:35
systembolaget

Så skall det se ut, och med fyrhjulsd bör väghållningen bli ännu bättre än föregångaren, och den
var inte dålig.

#4 • Uppdaterat: 2015-02-03 19:22
saabnisse

Kul bil, men otäck front som påminner om en otäck japan.
Men den har säkert egenskaper som väger upp!
Roligt med en bil som inte ska ha sin främsta egenskap att ta 0,01l/mil mindre än någon konkurrent.

#5 • Uppdaterat: 2015-02-03 19:27
Leif Kavander

Med det skitväder som USA har numera, med igensnöade samhällen och vägar. Var det bara en tidsfråga innan forden skulle få fyrhjulsdrift.

#6 • Uppdaterat: 2015-02-05 16:38
Roy J

Äntligen en Ford som verkar riktigt aptitlig! Gärna en sån!
Annars har de varit bra bilar med trevliga vägegenskaper och ett förbannat muller och halvbra rostskydd (tidigare riktigt dåligt).

#7 • Uppdaterat: 2015-02-08 18:36
Roger Skagerström

För svenska vägar räcker nog en Focus ST långt. Men det är klart - har man råd så köper man en RS ;) Hade varit skoj om den kommit som kombi :D Bra att segmentet lever vidare. Var väl Lancer Evo som aldrig skulle komma tillbaka va?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.