Bild
Nästa artikel
Ny uppfinning trollar bort A-stolpar

Ny uppfinning trollar bort A-stolpar

Nyheter

Skymd sikt kan snart vara ett minne blott.

Många trafikanter har säkert varit med om att böja sig framåt för att försöka se runt en skymmande A-stolpe. Området mellan vindruta och sidoruta kan utgöra en blind fläck för den som kör, eftersom det kan dölja sig både gångtrafikanter, cyklister eller andra bilar i vyn. Dessutom har strängare krav på krocksäkerhet har styrt biltillverkare i riktningen att tillverka allt bredare A-stolpar. 
 

Ny uppfinning trollar bort A-stolpar

Nu presenterar däcktillverkaren Continental en lösning på problemet. Med sin ”Virtual A-pillar” har de monterat en kamera på A-stolpens utsida och bilden visas på en skärm placerad på stolpens insida. På så sätt är det som om föraren kan se rakt igenom stolpen. För att projiceringen ska bli så korrekt som möjligt följer systemet förarens huvudrörelser. 

– Genom att kombinera och implementera avancerad teknik i fordonet har Continental skapat en lösning som eliminerar A-pelarnas blinda fläckar framåt, vilket bidrar till att minska en kritisk säkerhetsrisk som upplevs av så många trafikanter, säger Karsten Michels, chef för interiöra system och teknologi på Continental.  

Diskutera: Vad tycker du om Continentals uppfinning?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-10-29 09:48

Innovativt och en vettig nymodighet - för en gångs skull.

#2
2018-10-29 09:49

Åja, felplacerade STORA backspeglar som kraftigt skymmer sikten (och som korkade journalister jämt berömmer) är ett minst lika stort elände.

#3
2018-10-29 10:25

Jaguar visade detta för några år sedan. Undra om det var ett samarbete med Continental?

#4
2018-10-29 11:14

Undrar vem som tar den juridiska smällen när föraren litar på det som visas på skärmen och så visar den fel - med en krock till följd?

.

#5
2018-10-29 11:22

Hur ska den visa fel har du tänkt dig? Jävla gnäll hela tiden.

#6
2018-10-29 12:59

Det här är ju ett kostnadseffektivt sätt att ha en bra passivt krockskydd i A-stolparna samtidigt som den stora "blinda fläcken" elimineras. Utmärkt teknikutveckning!

#7
2018-10-29 14:04

Har aldrig sett sikten vid A-stolpen som dålig på de bilar jag har ägt men vad man borde göra något åt idag är den urusla bakåtsikten i många nya bilar, sätt kameror där istället.

#8
2018-10-29 18:14

Tycker nog problemet med innerbackspegeln är värre, den sitter numera så lågt på grund av sluttande tak och låg bakruta så den skymmer sikten mest hela tiden. Höj taket bak, mer innerutrymme i baksätet, högre placering av sittdynan bak och bättre bakåtsikt med höjd backspegel. Tror inte att dagens slimmade tak påverkar så mycket positivt med tanke på alla andra moden som finns i bilbranschen, breda däck, SUV-höga bilar, hög vikt mm.

#9
2018-10-29 18:20

Jag tycker att det är obehagligt ofta som en cyklist gömmer sig bakom A-stolpen i en vanlig V70, stolparna har blivit enormt feta på senare år. Likaså kan jag hålla med om att innerbackspegeln sitter lite dumt till, men det är mycket mer sällan det innebär något problem än A-stolparna för min del.
Bakåtsikten är också kass i det mesta som säljs idag, men turligt nog har ju både backvarnade och kameror gjort det till ett mindre problem.

#10
2018-10-30 08:10

A-stolparna är ett måste men den helsjuka design hysterin där varken förare eller passagerare ser något annat än framåt är en gåta.
Men något för Toyota att implementera på C-HR där ingen ser ut.

#11
2018-10-30 10:46

En betydligt billigare och bättre lösning vore väl istället att designa bilar som man ser ut ur? Problemet är inte bara att A-stolpen är tjock utan också att den lutar så kraftigt. Min X3:a har ganska upprätta A-stolpar och stora glasytor, vilket förbättrar sikten avsevärt i korsningar. Helt sjukt egentligen att biltillverkarna gör bilar som man inte kan se ut ur och sedan ska kompensera det med kameror överallt. De kan väl lika gärna ta bort vindrutan också när de ändå är igång och ersätta den med en stor platt-tv.

#12
2018-10-30 12:32

Ta bort vindrutan och ersätta den med en underhållningsskärm är ju redan en helt seriöst menad vision för framtidens självkörande bilar.

Det är takstolpens vinkel som är huvudorsaken till problemet, men bakom den ligger ett försök att få bilen att kännas rymligare än den är genom att dra vindrutan framåt, lågt luftmotstånd kan uppnås med mer normalt uppstående stolpar, sedan har de fallande försäljningssiffrorna för "vanliga" bilar skapat en trend av att sportighet är nyckeln till att hålla försäljningen uppe när de vanliga bilarna anklagades för att vara tråkiga.

#13
2018-10-30 12:51

Här en film om tidigare försök med genomskinlig bil!
https://youtu.be/gDk5HdGfuVI

#14
2018-10-31 15:02

Jag håller med, bilar bör och ska utformas så att man kan se ut på ett obehindrat och trafiksäkert sätt, det bör nästan vara EU-regel på detta! Men ny teknik kan också vara bra, det vill säga om den är funktionell och billig och hållbar, annars ska tekniken utvecklas mera tills målen är uppfyllda. Om man tar hjälp av skärmar så skulle jag önska att man även fick ett visst mörkerseende på köpet, regniga mörka kvällar och oupplysta vägar ihop med cykelbanor och övergångsställen känns många gånger otillfredsställande och farliga

#15
2018-10-31 20:55

Med kamera i stället för backspeglar får man ljusförstärkning i mörker, bländningsrisken minskar, immiga eller frostiga rutor har ingen betydelse längre, synfältet breddas vid kurvor, hjälplinjer och breddat synfält vid parkering, zomfunktion vid behov, kameran sitter mer skyddad vilket gör att den håller sig renare jämfört med backspegel, mindre vindbrus och luftmotstånd.
https://youtu.be/-SNnL-virlc

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.