Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ny typ av bältessträckare anpassar sig efter användaren

Publicerad 23 april 2021
Sensorer ska kunna avgöra vikt, kön, ålder och kroppsbyggnad på personen som använder bältet.
Företaget Veoneer, med rötter i svenska säkerhetsföretaget Autoliv, ska tillsammans med fordonstestaren AVL under kommande två år utveckla ett nytt system för bilbälten som tar hänsyn till användarens ålder, kön, kroppsbyggnad och vikt. 

Med hjälp av 3D-sensorer ska det nya systemet kunna avgöra fysik, sittposition, vikt och kön på den som bär bilbältet och på så sätt anpassa bältesåtdragningen vid krock. Projektet kallas "Smart RCS" och är en förkortning av Restraint Control Systems. 
– Smart-RCS kommer innebära att vi kan erbjuda ett individ- och situationsanpassat skydd. Detta är ett viktigt steg mot att öka säkerheten för alla i bilen,” säger Tom Herbert, produktchef på Veoneer.

I gruppen passiv krocksäkerhet, alltså system som jobbar skadeförebyggande för att minimera effekterna vid en olycka, ingår bland annat bältessträckare, som känner av att en kollision är nära och drar åt bilbältet för att minimera skadekonsekvenserna. Men problemet med passiv krocksäkerhet är att systemet inte passar alla utan är utformade för en viss typ av människor. Vanligaste utgångspunkten är en man som är 175 centimeter lång och väger 78 kilo. Det här hoppas Veoneer och AVL nu kunna ändra på. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.