Bild
Nästa artikel
Ny sajt hjälper nybilsköparna

Ny sajt hjälper nybilsköparna

Nyheter

Funderar du på att köpa ny bil? Då får du inte lätt. Det finns runt 800 modeller i nästan 3 500 varianter att välja mellan. Att hitta den mest perfekta bilen kan ta rejält med tid och kraft, men nya facit.com kan vara en hjälp.

Men nu finns en genväg till det bästa bilköpet: den nya internetsajten www.facit.com. Skaparna är ett gäng unga datatekniker som jobbat i nästan två år med att sortera och lägga in fakta om alla serietillverkade bilar som säljs i Sverige. (Specialmodeller som Koenigsegg finns inte med).

– Det har länge funnits produktjämförelser från nästan alla branscher på Internet. Men ingen sammanställning om bilar, säger Victor Dahlborg, VD med ett förflutet hos Pricerunner. Ändå vet man att 95 procent av alla nybilsköpare börjar med att leta efter information på nätet.

På Facits hemsida är det lätt att orientera sig fram mot drömbilen. Man matar in den önskade bilmodellen, exempelvis kombi, suv, småbil eller helt enkelt familjebil. Ett antal förslag dyker direkt upp, sorterade i prisordning. Sen är det bara att klicka vidare på de kriterier man önskar: maximal bränsleförbrukning, typ av motor, växellåda, maxpris med mera. I takt med specifikationerna blir bilförslagen allt mer koncentrerade.

Bygger ut med Facebook
När man hittat ett antal lämpliga bilar, kan de jämföras ingående, fyra i taget. Tabellerna innehåller tekniska data och en del måttuppgifter och berättar även vilken standardutrustning som finns. Det går också att få uppgift om extra utrustning och vad allt kostar. Slutligen kommer en förteckning över bilhandlare som säljer den aktuella modellen.


– Vi planerar också att lägga in ett sista steg med information om och var det pågår kampanjer för den valda bilen, säger Victor Dahlborg.

Facit.com är ännu bara i sin linda. Grundarna har omfattande idéer om hur sajten ska byggas ut. Victor Dahlborg:

– Vi har en lista på cirka 50 funktioner som vi vill införa. Kalkyler för bilköpet och vad bilen kostar att äga, exempelvis. Omdömen om bilhandlare ska också läggas ut.

Första utbyggnaden är en sida på Facebook där bilköpare kan mötas och ge varandra tips.

Uppgifterna i bilköparsajten kommer från en central databas som samlar fakta från alla biltillverkare. Varannan vecka dateras informationen upp.

Diskutera: Vad tycker du om Facit.com?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-07-15 14:28

Saknar bl a
Uppgifter om kvalitet från olika bedömningar - bilprovningar, långtidstetser, utländska och inhemska tester.
Det är sånt jag alltid måste kolla. Annars kan man ju köpa en nybil som inte håller efter två år eller rostar snabbt.
Bagageutrymme är också viktigt för mig.

#2
2011-07-15 16:11

Det här är en gammal idé hos mig. Jag hade dock tänkt mig att mer utgå ifrån behov av olika slag med viss kompletterande information för att rätt bedöma just behovet.
Något liknande finns fortfarande inte.

#3
2011-08-10 20:57

Om du bara ser efter en speciell bil kan sajten www.mobile24.se. Där har vi förenklat det mycket. Alla dom bilar som ligger inne på den tyska sajten mobile.de finns nu i den svenska versionen www.mobile24.se med konverterade priser til svenska kronor.

Peter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.