Nästa artikel
Ny ambulans kan flyga hem sjuka
Nyheter

Ny ambulans kan flyga hem sjuka

Publicerad 4 november 2014 (uppdaterad 4 november 2014)
En flyganpassad högsäkerhetsambulans invigs i dag. Den ska kunna användas för att flyga hem patienter med smittsamma sjukdomar på ett säkert sätt.
Det är Falck Emergency som på uppdrag av landstinget i Östergötland ansvarar för ambulansen som kallas Svenska Nationella Högisoleringsambulansen (SNHIA). Ambulansen är godkänd för flygtransporter och kan lastas på ett Herculesplan för att transportera hem patienter med smittsamma sjukdomar och erbjuda dem vård under transporten.
 
– Det är en fruktansvärd situation som nu har uppkommit i Västafrika. Det är bra att den svenska staten har valt att ha en beredskap i form av bland annat en högisoleringsambulans. Med den nya ambulansen som vi nu inviger får vi en modern och patientsäker transport av personer som behöver den hjälpen, och också en möjlighet att vårda patienter under färd till Sverige, säger Sven Engquist, vd Falck Emergency.

Diskutera: Tycker du att detta är en bra satsning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-11-04 20:44
milkylainen

Det är bra att man satsar på att kunna ta hand om högrisksjuka.

Men det är vansinnigt ändå.
Det enda vettiga vore att alla som åkte för att hjälpa till skulle få räkna med högrisk-isolering innan de flygs hem. Samma sak om man är smittad, isf bör resurserna flygas ner på plats, inte de sjuka transporteras hem. Det är en risk man får ta med högrisksmittor.
Den dagen det är en smitta som är luftburen istället så kommer risken att transportera dem såhär utsätta alla i sin närhet för helt onödiga risker.
Högrisksjuka behandlas på plats. Alla resurser flygs ner dit. I praktiken skiter jag i om man får bygga ett nytt sjukhus för en jävla massa pengar. Det är fortfarande bättre än att frakta dem hem.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.