Nästa artikel
Nu sjunker Teslas vinster: ”Är det rätta valet”
Nyheter

Nu sjunker Teslas vinster: ”Är det rätta valet”

Publicerad 20 april 2023 (uppdaterad 20 april 2023)
Kraftiga prissänkningar har lett till ökad försäljning – och lägre vinstmarginaler.

Ökad försäljning är viktigare än höga vinstmarginaler. Det var budskapet från Tesla-chefen Elon Musk i ett samtal med investerade natten till torsdag, i samband med företagets första kvartalsrapport för året.

Tesla har genomfört flera aggressiva prissänkningar på sina bilar de senaste månaderna, vilket har satt tydliga spår i redovisningen. Både omsättning och försäljning har ökat kraftigt, medan vinstmarginalerna har gått ned.

Under årets första tre månader levererade företaget 422 875 bilar, av vilka nästan alla var de mindre modellerna Model 3 och Model Y. Det är en ökning med 36 procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt sjönk företagets vinst före skatt med nästan 15 procent, till 4,28 miljarder dollar.

Teslas omtalat höga vinstmarginaler sjönk till 11,4 procent, efter att ha legat på hela 19,2 procent vid samma tid förra året. Trots detta har företaget fortfarande en av de högsta marginalerna i bilindustrin. Under 2022 hade Ford en vinstmarginal på omkring fyra procent, och GM 6,6 procent.

– Även om vi sänkte priserna avsevärt i början av Q1 är det värt att notera att vår rörelsemarginal fortfarande är bland de bästa i branschen, sa Musk i investerarsamtalet.

Siffrorna i Teslas kvartalsrapport stämde mer eller mindre överens med analytikernas förväntningar, även om man presterade marginellt sämre än förväntat. Aktiekursen föll med flera procent i efterhanden.

Tesla räknar med att producera mellan 1,8 och 2 miljoner bilar under 2023, enligt Elon Musk. Förra året matade företagets fabriker ut totalt 1,4 miljoner bilar.

Pickup-modellen Cybertruck ska gå i produktion under tredje kvartalet i år som företagets femte modell. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 20 april 2023 Måste vara ett drömscenario…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.