Nästa artikel
Nissan har Toyota i sikte
Nyheter

Nissan har Toyota i sikte

Publicerad 20 november 2012 (uppdaterad 20 november 2012)
Nissan siktar på att gå om Toyota och bli den asiatiska biltillverkare som är störst på den europeiska marknaden.

Nissan vill gå om Toyota på den Europeiska marknaden senast 2016, vilket skulle göra företaget till den största asiatiska biltillverkaren på kontinenten. Det säger tillverkarens europachef Colin Dodge i en intervju med Automotive News Europe.

Dodge tror i och för sig att krisen i den europeiska bilhandeln kommer att pågå i flera år till. Det ska dock inte behöva hindra Nissan, som räknar med att växa så att det knakar och bli dubbelt så stora i ryssland fram till 2016, jämfört med i dag.

Dodge avslöjar också att Nissan, trots bilhandelns kris, planerar att lansera en kombi i Europa under 2014. Anledningen är enkel, 20 procent av den europeiska marknaden består av mindre familjebilar. Det innebär att det skulle vara svårt för Nissan att ta upp kampen med Toyota utan en sådan modell i programmet.

Den nya kombin är enligt Dodge attraktiv, samtidigt som den är bränslesnål och priset kan hållas ner. Målsättningen är att sälja mellan 80 000 och 100 000 exemplar om året.

Diskutera: Tror du att Nissan kan ta upp kampen med Toyota?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-20 18:48
Stefan Eriksson

Jag förstår inte denna ambition att bli störst-störst är inte alltid bäst. Jag tycker att ambitionen skall vara att tillverka bilar som är kostnadseffektiva dvs som företaget tjänar så mycket som möjligt på. Jag gillar att Nissan har valt en egen väg gällande modeller och design även om inte alla deras modeller tilltalar mig. Nissans något extrema design hindrar dem från att bli större än vardagsbilen Toyota som inte sticker ut åt något håll.

#2 • Uppdaterat: 2012-11-20 20:23
IngoS

Stefan, -extrem design- du tänker på Nissan Juke? Micra, Leaf, Qashquai, Note, X-trail och Pathfinder är rätt måttliga i formgivningen. Till och med Murano är måttfull jämfört med exv KIA sportage. Franska bilar från Peugeot och i synnerhet Renault är också mer extrema - åtminstone de nya 2013varianterna.
Qashqai är en stor succé volymmässigt i Europa. Kombin ska väl bli en hatchback i Golfklassen (jfr gamla Almera), kanske med en kombivariant. Man ska ju bygga en ny Almera -sedanmodell- för ryska marknaden i Togliattigrad, så den får kanske en variant av den plattformen. Den kommer ju att konkurrera med Golf, Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 308 och Renault Mégane och Chevrolet Cruze. Verkar vara en rätt tuff uppgift särskilt om den skulle monteras i England och sikta på västeuropa -med tanke på kostnadsnivån. Han kanske räknar in Ryssland och då verkar det inte otänkbart. Gamla Vazfabriken ska ju tillverka en lång rad bilmodeller, Lada/VAZ, Nissan, Dacia på allehanda plattformar och modeller, även unika för Ryssland. Chefdesigner där är ju gamle Volvodesignchefen Steve Mattin. Ska bli intressant att se vad som händer där. Säkert kommer suvar på Nissanplattform över hela paletten, billiga volymbylar och mellanklassbilar. Det händer mycket i världen och det är ju bara rännilar av alla modeller från de stora som hittar till oss.

#3 • Uppdaterat: 2012-11-20 21:29
Stefan Eriksson

IngoS Tack för informationen om Nissans planer-och du har rätt, det är framförallt Juke som jag anser är extrem i designen.
Mvh Stefan

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.