Nästa artikel
Nios krav: Stäng av autopiloten – innan du krockar
Nyheter

Nios krav: Stäng av autopiloten – innan du krockar

Publicerad 24 oktober 2022
Kinesiska Nio tvingar kunderna skriva under på att de inte ska krocka med autopiloten påslagen.

När norrmannen Håvard Siegel Haukeberg skulle hämta ut sin nya Nio ES8 fick han åka hem med oförrättat ärende. Innan bilen kunde överlämnas ville handlaren nämligen att han skulle skriva under ett dokument – med ett löfte om att sluta använda autopiloten innan han kör på vilt, andra djur eller människor.

Det är den norska tidningen Motor som rapporterar om händelsen.
– Jag förstod ju att jag genom att underteckna detta kan sitta med all skuld om jag skulle använda Nio-piloten. Därför gick jag från utlämningen utan bilen. Jag vände alltså i dörren, säger Haukeberg till Motor.

Enligt dokumentet, som Motor tagit del av, måste användaren stänga av autopiloten om det är dåligt väder, dåligt väglag, svåra trafikförhållanden eller när människor eller djur dyker upp framför bilen.

I en kommentar till Motor säger Nios norska kommunikationsavdelning att kravet är både lagligt och rimligt. 
– Det är för att påminna kunderna om det juridiska ansvaret vid användning av funktionerna, säger Asbjørn Mitusch på Nio till Motor.

Efter några samtal fram och tillbaka kunde Håvard Siegel Haukeberg trots allt hämta sin nya bil, utan att skriva under dokumentet. Men Nios krav får honom att misstro autopilotens kvalitet.
– Det verkar som att de försöker frånskriva sig ansvaret för olyckor och som att de inte litar på sin egen produkt, säger han till Motor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 24 oktober 2022 De verkar ha fullt upp med…
  • 24 oktober 2022 Ja kinesiska regimen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.