Nio ET5 är en av de första bilarna att testas.

Nästa artikel
Nio passerar NCAPs nya test med råge
Nyheter

Nio passerar NCAPs nya test med råge

Publicerad 14 juli 2023 (uppdaterad 14 juli 2023)

Nio ET5 är en av de första bilarna att testas.

Euro NCAP har uppdaterat säkerhetskraven och första bilarna att testas var två Nio bilar.

Uppdateringarna inkluderar bland annat mer ingående tester i olika sensorer och hur de fungerar för att skydda personer utanför bilen. De har testat hur väl bilen märker av ett barn i närheten och hur väl den upptäcker motorcyklister och andra personer som är extra utsatta i trafiken.

Även bilens förmåga att kunna hjälpa personer om en krasch sker. Det handlar både om säkerhetskrav före en krasch och efter en krasch.

De två första bilarna ut var båda från Nio, deras ET5 och EL7. Båda kammade hem fem stjärnor i det nya testet. NCAP menar på att det visar att säkerheten i nya bilar blir bättre och bättre och det är också därför de har ändrat kraven.

– Eftersom kraven blir hårdare, kan det vara lite otäckt att vara de första bilarna som testas. Men Nio har tagit sig an utmaningen och lyckats kamma hem fem stjärnor, säger Dr Michiel van Ratingen, generalsekreterare Euro NCAP.

Några funktioner som hjälpte Nio att få ett högt resultat i det nya testet är bland annat deras LIDAR sensor. Det är en sensor som gör det möjligt att se väldigt långt och eftersom Nio har monterat denna på taket kan bilen lätt ha koll på vägen även i höga hastigheter. Deras modeller kommer även utrustade med ett eCall system som kontaktar akuttjänster vid en krock, vilket även finns i många andra bilar.

Ett krav där NCAP gärna ser förbättring däremot är när man närmar sig en korsningar i hög hastighet där Nio hade en del att förbättra. Nu får vi vänta på att fler bilar testas under det nya uppdateringarna för att kunna jämföra resultaten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 17 juli 2023 N-iklas skrev: Ny Lidar till…
  • 15 juli 2023 Ny Lidar till följd av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.