Nästa artikel
Nio förnyade modeller på ett år
Nyheter

Nio förnyade modeller på ett år

Publicerad 16 januari 2013 (uppdaterad 17 januari 2013)
Volvos nya vd Håkan Samuelsson berättar att åtta av Volvos modeller kommer att uppdateras inom ett år, följt av en helt ny XC90.

Enligt den brittiska tidningen Autocar, som intervjuat Volvos vd Håkan Samuelsson på bilsalongen i Detroit, förbereder Volvo nu omfattande uppdateringar av sitt modellprogram.

Åtta av Volvos totalt nio modeller kommer att få betydande uppdateringar inom tolv månader. Det handlar om ansiktslyft och designförändringar men också nya motorer i de flesta av modellerna, enligt tidningen. Ansiktslyfta versioner av S80 samt XC60 har redan avslöjats.

Förnyandet av modellprogrammet avslutas sedan med en helt ny generation av Volvos stora suv XC90. Den nuvarande modellen kom redan 2002, och försäljningen av ersättaren kommer att starta sent under 2014.

Suvarna XC60 och XC90 betraktas som Volvos viktigaste modeller och tillverkaren planerar därför att flytta fokus från kombibilarna till suvmodellerna.

Nya XC90 blir den första modellen som kommer att byggas på den nya plattformen SPA, som sedan kommer att användas till alla modeller från S60 och uppåt.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos planerade uppdateringar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-16 14:20
Hackenbush

Kul att det är fart på Volvo och all dessa förändringar skapar ju jobb och det gillar vi. Jag skriver detta trots att jag inte är någon Volvo-fantast.
Jag har faktiskt aldrig någonsin ägt en Volvo hittills.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-16 14:44
IngoS

Svårt att tycka så mycket om detta då bara 2 av faceliften visats, och meningen på detta forum i huvudsak varit att förändringarna på dessa varit tveksamma. Helt klart nödvändigt med faceliften för att hänga med, även av interiör och elektroniska finesser för att upprätthålla intresset. Även bilar som tekniskt, körmässigt och komfortmässigt är helt upp till modern standard (typ S80) hamnar i bakvattnet om de i formgivning och detaljer upplevs som omoderna. De viktigaste förändringarna är Volvos nya motorprogram, som dessutom vad jag förstår är made in Sweden. Suvarna är volymmässigt Volvos viktigaste men man kan väl inte lägga all framtid i dessa en smula opraktiska och en aning tunga och dyra bilar. De avses väl tvätta bort Volvos tråkstämpel. Hemmamarknaden är väl trots allt viktig för Volvo, och någon praktisk rymlig volymbil av Volkswagentyp bör väl finnas i modellpaletten. Volvo saknar en SUV i C-segmentet. Där ska man tydligen ta fram en plattform med Geely, vilket också omnämnts i en av intervjuerna med Håkan Samuelsson. Det kanske kommer i en annan notis av ViB för att skapa en annan tråd.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-16 15:44
IngoS

Ingen skugga över ViB, att de skulle undanhålla viktiga nyheter. Håkan S själv har inte bekräftat ryktena om gemensam plattform med Geely utan framhåller tvärtom att det fortfarande är en öppen fråga. Det är kanske Autocar-journalistens egna slutsatser. Förhandlingarna om samarbete kring plattformen har gått mycket trögt -det har bekräftats av Håkan S i en intervju i Automotive News, så Autocar har kanske bara lagt ihop två och två.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-17 11:38
Mistro

Ja att fokus redan har flyttats ifrån begreppet "kombi" i den mån som vi pratar om utrymmen märks ju via V40 och V60 men det är förvånadsvärt ( eller oroande ) att Volvo anser att mer fokus behövs på suvarna...är det verkligen sådana bilar som flertalet utav oss vill ha?

Måste ju erkänna att även jag gärna skulle vilja ha en Suv om den var praktisk OCH bränslesnål OCH inte kostade en mindre förmögenhet som de gör idag.
En stor,hög och krocksäker bil med massor utav utrymmen är ju mumma för många men smakar det så kostar det ju också därefter men det har vi alltså råd med? ( inte minst miljömässigt? )

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.