Nästa artikel
Miljöansvaret lättast för resursstarka
Nyheter

Miljöansvaret lättast för resursstarka

Publicerad 9 juni 2014 (uppdaterad 9 juni 2014)
Emmy Dahl, forskare som nyligen disputerat med en avhandling om individers miljöansvar.
De som har gott om resurser känner att de gör mer för miljön än andra, det visar en avhandling från Linköpings Universitet som ges ut nu.
Emmy Dahl, forskningsassistent på VTI, disputerade nyligen med sin avhandling ”Om miljöproblemen hänger på mig. Individer förhandlar sitt ansvar för miljön”. Den visar att ekonomiska resurser är avgörande för hur mycket ansvar man tar för miljön.
 
– De som tyckte att de tog ansvar för miljön menade att de hade handlingsutrymme. De lade inte vikt vid ekonomiska hänsyn, vilket tyder på att deras resonemang utgår från medelklassens möjligheter, säger Emmy Dahl.
 
De som i studien menade att de inte kunde leva upp till miljöansvaret var också mindre resursstarka. Dessutom riskerade de att skuldbeläggas och få en pessimistisk syn möjligheterna att påverka miljön.
 
– Det finns anledning att vara kritisk till den utbredda idén om det individualiserade miljöansvaret. Idén om det individualiserade miljöansvaret är så stark att andra aktörer och möjligheter att ta ansvar blir osynliga, som att till exempel påverka politiken, säger Emmy Dahl.
 
Källa: Linköpings Universitet, VTI
 
Diskutera: Är ekonomin viktig för ditt miljötänk?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-09 13:12
Hackenbush

Hur tror man att folk skall välja miljöalternativ om det alltid är ett dyrare alternativ?
"Det är inte stora inkomster man blir rik på utan små utgifter."
Man avstår då att välja varor som är dyrare för att de är miljömärkta.
Detta gäller folk i allmänhet. Hur skall man vända detta?

#2 • Uppdaterat: 2014-06-09 19:35
enanders

@hacken: tex tanka sisådär 30% E85 vid nästa tankning. Mindre CO2 utsläpp, bilen drar inte mer och man tjänar ca 1:50kr/mil. Obs! Gäller inte de rika herrarna som kör smutsdiesel.

#3 • Uppdaterat: 2014-06-10 09:22
Bortom

@enanders, så fort du tankar E85 drar bilen mer därför att etanol har lägre energiinnehåll än bensin. Det spelar ingen roll hur lite extra E85 man blandar i bensinen, bilen kommer att dra mer. Möjligen märks det inte om man inte är så noga med att följa upp förbrukningen men fysikens lagar går ej att komma runt.

#4 • Uppdaterat: 2014-06-10 09:37
Reverend Benny

@Hackenbush

Jag tror en del av lösningen handlar om utbildning/information, och att få människor att förstå på ett enkelt sätt varför man bör "tänka om".
Det krävs ju dock att människor är villiga att ta in informationen och agera utefter det.
Ibland är det lättare att behålla skygglapparna på och skylla på "Hur ska en vanlig människa veta sånt" och tugga vidare på sin billiga fläskfile.

#5 • Uppdaterat: 2014-06-10 11:38
Hackenbush

Benny, det är inte så att folk inte fattar det med miljövänlighet och kravmärkt men frågan är ju hur man kan få dem att betala extra för att bli miljövänlig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.