Bild
Nästa artikel
Mikrorobotar kan bli framtidens bilmekaniker

Mikrorobotar kan bli framtidens bilmekaniker

Nyheter

Små, små krabater kravlar runt i motorn och undersöker den från insidan.

Rolls-Royce och Harvard University håller på att utveckla små mikrorobotar som kan revolutionera hur vi undersöker och reparerar motorer.

De kallas för SWARM-robotar och är världens minsta mekaniker. I första hand är det tänkt att de ska arbeta på flygplansmotorer, men tekniken kan också leta sig ner i bilindustrin. Varje robot har fyra ben och kan röra sig horisontellt och vertikalt. Via en kamera kan de skicka videolänk på hur det ser ut inne i motorn och på så sätt behöver den inte lyftas ur för att inspekteras.

Mikrorobotar kan bli framtidens bilmekaniker

Just nu är robotarna 4,5 centimeter i storlek, men forskarnas mål är att krympa ner dem till en diameter på 1 centimeter. Du kan se ett videoklipp om mikrorobotarna här nedanför. 

Diskutera: Tror du att mikrorobotar kommer att användas i framtidens bilreparationer?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-09-01 09:45

Beror väl på om kunderna är villiga att betala den stor kostnad denna tekniken innebär. Service är ju redan ganska dyr. Felsökning är redan en stor kostnad för att bilverkstaden skall koppla in dator och söka fel kostar redan 1000-1500:- för kunden.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.