Bild
Nästa artikel

Mer silver än blått i Storbritannien

Nyheter

Silver slår blått och tar över rollen som mest populär bilfärg i Storbritannien - trots att undersökningar visat att färgen är den mest trafikfarliga.

Brittiska bilmediet Autocar rapporter att silver nu är den mest populära bilfärgen i Storbritannien. Tidigare har blå legat i topp, men enligt bilförsäljningen under årets tre första månaderna har silver gått om.

Medan blåa bilar nådde en andel av 21,4 procent gasar silver förbi och landade på 24,8 procent. Enligt Autocar var färgerna aluminium och mässing de minst populära med en andel på endast 0,0006 procent.

Silver - trafikfarlig färg
Förra året presenterades en australisk studie som, genom att studera 850 000 olyckor där bilar krockat med varandra, kunde konstatera att bilens färg påverkar trafiksäkerheten. I jämförelse mot vit färg visade det sig att flera färger hade en större benägenhet att vara inblandade i bilkrockar. Grått och silver fick sämst resultat, båda med 10 procent större krockrisk än vita bilar.

Svenskar föredrar grått
Statistiken från Storbritannien visar också att den färg som ökar mest i popularitet är grå, en ökning med mer än 3 procent. Just grå bilfärg är svenskarnas favorit med en andel på 22,4 procent, enligt Statens institut för kommunikationsanalys.

Svenskar och britter väljer de mest trafikfarliga färgerna, varför? Kommentera!
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Jan
2009-07-03 12:30

För egen del är jag så trött på alla dessa försiktiga färger. Det har varit silver för länge nu. Jag vill ha lite färgexplosion som på 1970-talet. Pastellfärger i regnbågens alla färger som fanns för 30 år sedan.

#1
Nalle
2009-07-03 15:54

I motsats till många andra länder kör vi med halvljus dagtid, en bil är så mycket lättare att upptäcka då. Utan lyse kan nog en mörkgrå bil vara ganska svår att upptäcka mot asfalt, särskilt i skymningstid. Ljusgrått är däremot nästan lika ljus som den enligt påstående säkraste färgen vit, men kanske inte så lyckat i dimma/regn utan lyse. Vintertid kan jag inte riktigt förstå varför en vit bil på snöig väg skulle vara säkrare än någon annan. Grått är annars en neutral, säljbar och praktisk färg som smutsen inte syns lika bra på, matchar inredningen som ofta går i gråsvart. Därmed inte sagt att jag förespråkar grått, jag vill ha gult som honung...

#1
Roy
2009-07-03 18:29

Nalle har rätt. Kör alltid med lyset på så spelar färgen mindre roll!
Det finns äldre undersökningar som visar att röda bilar bedöms hålla en högre hastighet än andra. Om det ska anses vara bra eller dåligt, vet jag inte...

#1
Rikard
2009-07-04 04:24

Svärfar när dom skulle köpa ny bil
"Vad ska vi välja för färg ??"
Svärmor
"Silver verkar populärt, det ska vi ha"
Kanske så folk resonerar, och vill inte sticka ut.
Har ni sett dom televerksorangea Porsche GT3 RS med svart dekor, grymt ball färg enligt mig.

#1
Tomas
2009-07-05 12:15

Kör själv en gul bil som syns mycket, mycket bra.
Färgen gul står för kreativitet.
Jag är själv kreativ vilket är postitivt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.