Bild
Nästa artikel
Mazda satsar på alger

Mazda satsar på alger

Nyheter

Som en del av sin hållbarhetsstrategi satsar Mazda på en ny slags biobränsle, baserad på alger.

Mazda har som mål att företaget ska reducera sina källa-till-hjul-utsläpp (utsläpp hela vägen från bränsleutvinning till körning) med 50 procent till 2030 och 90 procent till 2050. Tillverkaren förväntar sig att förbränningsmotorer med någon form av elektrifiering kommer stå för 95 procent av de fordon tillverkaren producerar år 2030 och tittar därför på biobränslen.

Mer specifikt är Mazda delaktig i ett forskningsprojekt som förespråkar mikroalger som biobränsle. Detta dels eftersom algerna tar upp koldioxid under tillväxt och det sedan är främst denna koldioxid som släpps ut igen vid förbränning, men också för att alger inte är särskilt ytkrävande.
 
Mazda satsar på alger

Amerikanska energidepartementet uppskattar att om alger ersatte alla petroleumbränslen i landet skulle under en halv procent av landets yta behövas, vilket kan jämföras med landets majsproduktion som använder mer än sju gånger så mycket mark. Forskningsprojektet och Mazda fokuserar nu på att förbättra produktionseffektiviteten och få ner kostnaderna.

Diskutera: Vad tror du om alger som biobränsle?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-11-02 11:52

Mazda är kloka som inte låter lura sig av blodsbatterihysterin.

.

#2
2018-11-02 15:52

Visst kan alger vara en intressant energibärare. Alger kanske inte heller ensamt ersätta fossila bränslen utan blir ett av andra bra bränslen. Jag hoppas att Mazdas algbränsle blir bra.

#3
2018-11-02 16:00

Alger kan produsera både olja flygfotogen och vätgas!
http://www.mynewsdesk.com/se/uu/pressreleases/oeverraskande-roen-om-groe...

#4
2018-11-02 21:01

Vätgasproducerande alger som kan nyttjas till energiproduktion tror jag ligger ganska långt fram i tiden.
Ruttnande alger i våra hav producerar enorma mängder metan kontinuerligt, avsevärt mer än fisande kor och kunde man på något sätt ta tillvara denna gas tillsammans med gas från en tinande tundra skulle det täcka hela vårt energibehov på ett naturvänligt sätt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.