Nästa artikel
Marknaden vacklar - men miljöbilarna ökar
Nyheter

Marknaden vacklar - men miljöbilarna ökar

Publicerad 1 september 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Den svenska bilmarknaden vacklar. Men miljöbilarna går mot strömmen och fortsätter att öka. I augusti ökade de gröna alternativen med 49 procent.
 - Miljöbilarna fortsätter att gå emot strömmen och ökar på en sjunkande totalmarknad, Miljöbilarna ökade med 49 % i augusti samtidigt som de totala nybilsregistreringarna minskade med 23 %, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Under augusti registrerades 17 721 nya personbilar i Sverige. Det är en minskning med 23,2 procent jämfört med samma period förra året och hittills i år har registreringen minskat med 11 procent.

- I samband med den ekonomiska oron under våren har vi alla kunnat se att marknaden har bromsat upp, säger Björn Pettersson, chef Saab Sverige, och fortsätter:

- Vad vi kan konstatera efter augusti är att inbromsningen är något kraftigare än vad vi hade trott. Vi får tyvärr räkna med att nedgången kommer att fortsätta.

Den svenska bilmarknaden vacklar. Men för miljöbilarna fortsätter framgångarna. Antalet registreringar av miljöbilar ökade med 49 procent jämfört med samma period förra året.

Miljöbilsandelen i augusti var 33,5 procent, vilket kan jämföras med en andel på 17,3 procent under augusti i fjol. I år ligger miljöbilsandelen på 31,2 procent jämfört med 15,7 procent samma period förra året.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2008-09-01 17:04
Anders Hydén (ej verifierad)

Hur många miljöbilar är 120 grammare och hur stor andel av miljöbilarna är "låtsas"miljöbilar = stora familljebilar som går att köra på E85 eller vanlig bensnin och som som drar mer än 11 l/100km E85 i verklig förbrukning

#2 • 2008-09-01 20:37
Kenneth (ej verifierad)

I FMK:s tidning "Trafik och motor" augustinumret redovisar man delar av det amerikanska forskningsbolaget CNW Marketing Research Inc. som samlat in miljontals data och presenterar en studie som visar att hybridbilar är miljöbovar och många stora SUV:ar är miljöns bästa vän!
Man har räknat över hela livscykeln, inkl. total miljöpåverkan och kommit fram till att att bilar som körs på tex etanol, E85, där man har den "gamla förbränningsmotorn är betydligt miljövänligare än tex hybridbilar. Detta beror på att det tar lång tid att utveckla och utprova ny sk miljövänlig teknik som dessutom har betydligt kortare teknisk livslängd än den hederliga förbränningsmotorn.

Den snålaste hybridbilen Honda Civic Hybrid kostar 122:71 per mil i total miljöpåverkan och Prius 123:08 per mil i total miljöpåverkan då man räknat in vad det kostar i utsläpp från konstruktion till produktion och destruktion av en så kallad miljövänlig hybrid bil tex Toyota Prius.

Man kan jämföra med en Hummer som de flesta betraktar som ett miljösvin, men den kostar endast 73:46 per mil eftersom den bygger på befintlig beprövad teknik och där etanol bilarna de sk Flexifuel och BioPower bilarna från tex SAAB, Volvo, Ford, VW har oerhört låga totala miljökostnader per mil baserad på totala utsläpp under hela bilens livslängd.

Något att tänka på för de som ska välja mellan en miljöskadlig hybridbil vs miljövänlig etanolbil.

#3 • 2008-09-01 20:40
Lars (ej verifierad)

Toyotas gamla sloga var: " My Toyota is fantastic" blir nu på översatt till svenska "Min Toyota is fan så taskig"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.