Nästa artikel
Mackar på landsbygden kan försvinna efter nya kraven
Nyheter

Mackar på landsbygden kan försvinna efter nya kraven

Publicerad 11 maj 2021 (uppdaterad 11 maj 2021)
Stalons Bensin & Diverse norr om Vilhelmina är en av 500 små bensinstationer i landet som kan komma att drabbas av de skärpta säkerhetskraven.
Hårdare säkerhetskrav kan tvinga bensinstationer i glesbygd i konkurs.
Hårdare säkerhetskrav kan tvinga 500 bensinstationer i Sverige att stänga nästa år, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Det är föreskrifter från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som kräver att rör och ledningar på alla landets bensinstationer måste rostskyddas innan juli 2022 för att minska risken för läckage. Det kan kräva investeringar på hundratusentals eller ibland miljoner kronor.

För de stora operatörerna innebär det inga större problem, rapporterar SVT, men många mindre stationer på landsbygden har inte råd med en sådan investering.

– Näringsidkare kan i värsta fall behöva stänga, säger Bogge Bolstad, affärsutvecklare på Vilhelmina kommun, till SVT.

Lokala bensinstationer fungerar i många fall även som matbutiker, postutlämningsplatser och apotek, vilket gör att många funktioner försvinner om de skulle läggas ned.

Riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) kommer att lyfta frågan om mackarna till regeringen för att försöka förlänga tidsfristen för de nya säkerhetskraven.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.