Nästa artikel
Lucid Motors presenterar eldrivna Air
Nyheter

Lucid Motors presenterar eldrivna Air

Publicerad 15 december 2016 (uppdaterad 14 augusti 2020)
Alla gaddar ihop sig mot Tesla. Här kommer senaste utmanaren.
Lucid Motors, som förut hette Atieva, har kommit med en ny bil. Som så många andra är denna nya biltillverkare ute efter Tesla och presenterar därför en utmanare till Model S. Den heter Air och har två elmotorer med en kombinerad kapacitet på upp till 1000 hästkrafter.

Räckvidden sägs vara 400 miles, motsvarande drygt 64 mil. Det finns inga tekniska uppgifter om batteriernas uppbyggnad, men enligt Lucid ska de ha en unik kemisk sammansättning som innebär ett genombrott inom snabbladdning. Lucid Motors har inlett samarbete med Samsung som ska bistå med litiumjonbatterier.
Bilarna levereras redo för autonom körning kort efter att produktionen inleds i slutet av 2018. Priserna för de första, fullutrustade exemplaren ska ligga över 100.000 dollar, lite över 900.000 svenska kronor. Senare kommer priserna sjunka till drygt 65.000 dollar, runt 600.000 kronor. 

Lucid Motors bildades 2007, då under namnet Atieva och är baserat i Kalifornien, USA. Bakom utvecklandet av bilen Air står Peter Rawlinson, tidigare chefsingenjör för Tesla Model S. Designchefen heter Derek Jenkins och har tidigare jobbat på Mazda med formgivningen av MX-5. Innan de presenterade Air har Lucid Motors testat sin drivlina  i en testmula, en skåpbil de kallar Edna. Den har slagit såväl Tesla som BMW och Ferrari i dragrace.

Diskutera: Vad tycker du om Lucid Air?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.