Bild
Nästa artikel
Lista: Laddade ord

Lista: Laddade ord

Vi Bilägare guidar

Elbilsvärlden kryllar av begrepp som är bra att ha ett hum om.


 
 • Kilowatt (kW): Mått för laddeffekt som avgör hastigheten på laddningen.
 • Kilowattimme (kWh): Mått för batteriets kapacitet och hur mycket som har laddats.
 • Ampere (A): Mått för elektrisk ström som talar om hur mycket el som går att ta ut på samma gång. Ju större säkring, högre ampere, desto mer el finns att ladda med.
 • AC: Förkortning av Alternating Current, växelström. Den ström som finns i vägguttaget. Måste konverteras till likström, med hjälp av en inbyggd laddare i bilen, för att ladda batteriet.
 • DC: Förkortning av Direct Current, likström. Den ström som finns i batteriet. Stationära snabbladdare levererar likström direkt till batteriet, utan att blanda in bilens ombordladdare.
 • Enfas: Elsystem som, förenklat, har en strömförande ledare. Ett vanligt vägguttag är enfas.
 • Trefas: Elsystem som, förenklat, har tre strömförande ledare. Gör det möjligt att fördela lasten mellan tre faser och att ladda med högre effekt.
 • Mode 1/2/3/4: Olika säkerhetsnivåer för laddning. 1: Okontrollerad laddning via vanligt vägguttag, förbjuden i flera andra länder på grund av säkerhetsrisken. 2: Laddning via vanligt vägguttag med kontrolldosa på kabeln, elektronik i dosan styr och övervakar laddningen. 3: Laddning via laddstation med speciell kontakt och elektronik som styr och övervakar laddningen. 4: Snabbladdning via laddstation med speciell kontakt och hög säkerhetsnivå.
 • BEV: Förkortning av Battery Electric Vehicle, en helt eldriven bil med energilagring i batteri.
 • PHEV: Förkortning av Plug-in Hybrid Electric Vehicle, en laddhybrid som kan drivas av både el och bensin/diesel.
 • RFID: Förkortning av Radio Frequency Identification, kort eller bricka som används för att starta, avsluta och betala laddningen vid många laddstationer.
 • Wallbox: Annat ord för laddbox, en ”låda” som monteras på väggen med elektronik som övervakar och styr laddningen. Finns med fast laddkabel eller med kontakt för anslutning.

Vi Bilägare har sammanställt en guide över vad du behöver veta för att fylla på batteriet. Du får till exempel reda på vad det finns för typ av kablar och kontakter, vilka typer av laddning som finns och laddtider. Vi vägleder dig i hur du gör för att snabbladda eller fylla på batteriet via laddbox. Dessutom får du en prislista på laddhybrider och elbilar, både nya och begagnade. Du köper guiden digitalt här.

Reportaget publicerades i sin helhet i Vi Bilägare 04/2018. För att läsa som prenumerant går du in på vibilagare.se/fri. Du behöver prenumerationsnummer och postnummer. 

Taggar: Nyheter, Produkt

Kommentarer

#1
2018-10-04 14:47

Jag säger: D, 95, 98, Bio och Vätgas - alla förstår! Etanol går fetbort.

#3
2018-10-04 15:42

Nu avvek du. Alla vet vad D, 95, 98, Bio och Vätgas är. Flytta inte fokus.

#4
2018-10-04 15:49

Nä, killen i artikeln jag försökte länka till trodde att han skulle ha fordonsgas (som ofta är biogas) till sin bil. Det skulle han inte så det blev knas.

#5
2018-10-04 15:49

Bra lista, men "wallbox" är väl en smula onödigt som låneord...

#6
2018-10-04 18:27

Det borde finnas med en regel också. "Parkera aldrig din bil vid en laddare ifall du inte skall ladda."
Detta berör främst fossilbilsägare, som står som frågetecken när man ber dem flytta på sin bil. "Ska du ladda nu???"

#7
2018-10-04 21:32

Vett och etikett vid offentlig laddning hade varit en bra genomgång i ViB.

#8
2018-10-04 21:35

Fast jag vet inte om en vett och etikettartikel faktiskt gjort skillnad, lyckas man inte klura ut det på egen hand hur man ska uppföra sig så är jag skeptisk till att man är mottaglig för det som står i en artikel.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.