Nästa artikel
LF-30 förebådar Lexus första elbil
Nyheter

LF-30 förebådar Lexus första elbil

Publicerad 24 oktober 2019
Konceptet är startskottet för biltillverkarens elektrifiering, som börjar på allvar i november.
I Lexus LF-30 Electrified Concept jobbar en elmotor på varje hjul. Speciella tekniken "steer-by-wire" betyder att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratt och hjul. På det här sättet menar Lexus att det är lättare att stuva undan ratten om bilen ska gå in i självkörande läge. 
 
På förarplatsen har man utgått från designfilosofin "Tazuna", som beskriver hur en ryttare kommunicerar med sin häst genom tyglarna. Blicken ska inte behöva tas från vägen tack vare geststyrning, head-up display och geststyrning av vissa funktioner.

Även baksätespassagerarna kan styra med gester om de riktar dem mot glastaket, vilket också kan  förvandlas till en stjärnhimmel eller bioduk. Användandet av förkolnat cederträ i golv och återvunnet stål i dörrpanelerna ska spegla Lexus miljöambitioner. 
Bilen är över 5 meter lång och väger 2,4 ton. Maxeffekten är 400 hästkrafter och vridmomentet 700 Newtonmeter. Batteriet på 110 kilowattimmar kan snabbladdas i upp till 150 kilowatts effekt. Fulladdat ska det kunna hjälpa bilen att färdas 50 mil.   

I november i år är det dags för Lexus att visa sin första, riktiga elbil ämnad för produktion. Vid 2025 ska de kunna erbjuda elektrifierade alternativ till alla sina bilmodeller. 

Diskutera: Vad tycker du om Lexus LF-30? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.