Bild
Nästa artikel

Lättare bakom ratten för rullstolsbundna

Nyheter

Ett svenskt företag har genom att rtillverka en höj- och sänkbar rullstol gjort det lättare för funktionshindrade bundna till rullstol att sitta bakom ratten i bil.

Carony Drive, som rullstolen heter, är en elrullstol där sitsen kan sänkas ända ner till 370 mm höjd. Det är den lägsta sitshöjden av alla elrullstolar på den svenska marknaden.


Något som upplevs som mycket jobbigt är att en förare ofta slår i knäna i underkanten av ratten när hon/han kör bil sittande i en rullstol. Den låga sitshöjden hos den nya rullstolen löser problemet.

En så låg sitshöjd gör det möjligt att kör bil sittande i elrullstolen i små kompaktbilar med nedsänkt golv, som Renault Kangoo, men också större vans eller MPV-Multi Purpose Vehicle, de brukar i dagligt tal benämnas "minibuss" eller "flexibil".

Rullstolen är krocktestad, fastsatt i rullstolslåset Drive LOC, med en 76 kg tung krockdocka, som föreskrivs i ISO-standarden. Elrullstolen är CE-godkänd, och är utvecklad i enlighet det Svenska Hjälpmedelsinstitutets krav för elrullstolar i rullstolsklass B.

Den rullstolsburne bilföraren kör in i bilen via en ramp, eller rullstolslyft, och kör upp på rullstolslåset, Carony Drive LOC, som är monterat på bilgolvet. Med Drive LOC kan en rullstolsanvändare säkert förankra sin elrullstol i bilen utan assistans av någon annan person.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.