Bild
Nästa artikel
Lastaren Vera kör själv i Göteborg

Lastaren Vera kör själv i Göteborg

Nyheter

Volvo lastvagnars förarlösa, eldrivna transportfordon kommer att frakta containrar.


 

I fjol visade Volvo lastvagnar upp Vera – en förarlös dragbil. Nu har hon fått sitt första uppdrag: Att flytta containrar från transportföretaget DFDS logistikcenter vidare till en färjeterminal i Göteborg. En mänsklig operatör övervakar förloppet från ett kontrolltorn och maxhastigheten är satt till 40 kilometer i timmen. 
 

Lastaren Vera kör själv i Göteborg

– Självkörande transportlösningar med låga ljudnivåer och nollutsläpp spelar en viktig roll i framtidens logistik och kommer att gynna både företag och samhälle. Vi ser det här samarbetet som en viktig start och vi vill driva utvecklingen på detta område. Vera kanske har en maxhastighet, men det har inte vi. Tester har redan påbörjats och vi har för avsikt att implementera lösningen inom de närmaste åren, tillägger Mikael Karlsson, vice chef för autonoma lösningar på Volvo lastvagnar. 

Tidigare har vi berättat om svenska företaget Einride, vars självkörande lastbil just nu trafikerar ett industriområde utanför Jönköping.

Diskutera: Vad tycker du om förarlösa transporter? 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-06-20 14:24

Superbra. Precis vad som behövs. Ytterligare en apparat som tar bort de "enkla jobben". Kan inte bli bättre.

#2
2019-06-20 14:53

Haha ja får se vad facket i hamnen tycker om det här ;)

Men som vanligt så brukar det vara ganska lönlöst att försöka trotsa teknikutveckling.

#3
2019-06-20 21:57

Vartefter enkla jobb tas över av robotar borde vi alla få sänkt arbetstid och lägre pensionsålder. Eller?

#4
2019-06-21 20:33

På senare tid har vi ju tagit ut produktivitetsökningar i ökad materiell standard. Men sett sedan början på 1900-talet så jobbar nog de flesta betydligt mindre också.

Men kanske det är dags för fokus på minskad arbetstid igen? Har väl knappt hänt något där sedan 5-veckors semester infördes. Iofs börjar ju många jobba närmare 30 än 20 idag, det blir ju i praktiken ett kortare arbetsliv redan.

Något offtopic för en bilsida kanske :o

#5
2019-06-22 20:11

Nu får vi bara hoppas att det inte blåser upp någon plastkasse eller dyligt som lägger sig framför sensorena så bilen får spelet. För att inte snacka om snön på vintern.

#6
2019-06-23 09:41

Har arbetsskyddet godkänt detta eller är det som vanligt att det kommer upp till diskussion när första arbetaren är överkörd

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.