Nästa artikel
Kvinnor tillåts köra bil i Saudiarabien
Nyheter

Kvinnor tillåts köra bil i Saudiarabien

Publicerad 27 september 2017 (uppdaterad 27 september 2017)
Från och med nästa år ska kvinnor i Saudiarabien tillåtas bakom ratten. Landet har varit det enda i världen som inte beviljat kvinnor att köra bil.
Landets kung, Salman bin Abdul Aziz, har aviserat lagändringen som ska träda i kraft senast nästa sommar.
Meddelandet att saudiska kvinnor får köra bil rapporterades genom statliga nyhetskanalen SPA. Det islamiska landet har varit det enda i hela världen där det är olagligt för kvinnor att köra och i mer än 25 år har det bedrivits flera kampanjer av aktivistgrupper för att förbudet ska försvinna.

Den saudiska kvinnorättskämpen och författaren Manal al-Sharif startade 2011 kampanjen ”Women2Drive”, där hon trotsade förbudet och körde bil medan hon uppmanade kvinnor att göra detsamma. Hon stoppades av polisen och fängslades i nio dagar. Manal al-Sharif hyllar meddelandet om reformen på Twitter:
 
Embed
Enligt New York Times tolkning av beslutet ska saudiska kvinnor inte behöva be om tillstånd från sina förmyndare att skaffa körkort. I Saudiarabien behöver kvinnor en förmyndares godkännande om de exempelvis ska resa utomlands, genomgå vissa operationer, eller arbeta.
 
Diskutera: Vad tycker du om lagändringen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.