Nästa artikel
Kvinnor sämre skyddade vid krock
Nyheter

Kvinnor sämre skyddade vid krock

Publicerad 26 november 2013 (uppdaterad 26 november 2013)
Bilar är utvecklade för män. Det innebär att kvinnor löper större risk att drabbas av whiplashskador, konstaterar Folksam i en ny studie.

Pisksnärtskydden i dagens bilar är i första hand utvecklade för män. Det framgår tydligt i en ny studie som gjorts av Folksam. Undersökningen visar att var femte bil har ett pisksnärtskydd som har låg eller ingen som helst skyddseffekt för kvinnor.

Vid trafikolyckor utgör pisksnärtskadorna uppemot 60 procent av alla personskador och Folksams studie sätter därmed fokus på ett allvarligt problem.

Enligt undersökningen finns de sämre pisksnärtskydden främst i bilar tillverkade före 2010 och en orsak till skillnaden mellan olika modeller är att tillverkarna länge utgått från mäns kroppsbyggnad i utvecklingsarbetet.

Folksams kartläggning avslöjade att många skydd med marginell eller ingen effekt alls för kvinnor samtidigt gav ett mycket bra skydd för män.

De bilstolar som i studien pekas ut som undermåliga för kvinnor är sådana som är utrustade med så kallade reaktiva nackskydd, där skyddet rör sig uppåt och mot huvudet vid en olycka. Stolar där hela ryggstödet böjs bakåt, eller där kroppen "sjunker in" i ryggstödet, bedöms däremot vara könsneutrala och ge samma skydd för både män och kvinnor.

– Rådet är att kika på Folksams webb, eller att kontakta en återförsäljare av det bilmärke man tänker köpa eller äger för att klargöra vilken typ av whiplashskydd bilen har, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef vid Folksam.

Studien baseras på drygt 55 000 pisksnärtskador som rapporterats till Folksam mellan 1998 och 2012.

Diskutera: Varför är säkerheten för kvinnor eftersatt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-11-26 19:42
Audi A5 SB

Intressant, det här. Själv brukar jag notera hur förare (och även passagerare) har sitt nackskydd och sitt säkerhetsbälte inställt. Noterar att de oinsatta och/eller de ointresserade skiter i detta och åker omkring med ett sämre skydd än andra. Könet här är företrädesvis kvinnor.

Det sämre skyddet gäller f.ö. folk som inte har restvinkel på bromsbenet (och vänsterbenet i förekommande fall). Gäller även de där som sitter för långt från ratten; ingen restvinkel (klockan 12) där heller. Förarna i den här gruppen hör företrädesvis till de s.k. "sportiga" eller de som tror sig ha kunskapen - oftast män.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.