Bild
Nästa artikel
Nyheter

Korsade Antarktis i ombyggd Santa Fe

Publicerad 25 april 2017 (uppdaterad 26 april 2017)
Den specialbyggda Hyundai Santa Fe som användes för uppdraget utrustades med stora lågtrycksdäck för att kunna hålla sig ovanför is- och snötäcke.
Polarutforskares barnbarnsbarn slutförde resa som påbörjades för 100 år sedan.
Sir Ernest Shackleton lyckades aldrig korsa Antarktis, trots flera försök. Nu, 100 år senare, har hans barnbarnsbarn Patrick Bergel slutfört uppdraget i en modifierad Hyundai Santa Fe. Med bil tog det 30 dagar att köra rutten på 580 mil.

Det sägs att den 2,2 liters dieseldrivna bilen endast genomgick ”begränsade modifieringar” inför resan som innebar isig terräng och bitande kallt väder på 28 minusgrader. Den största utseendemässiga förändringen var de gigantiska lågtrycksdäcken. För att kunna rulla ovanpå det isiga snötäcket körde man på en tiondel av normalt däcktryck. Bilen skulle kunna köra över någons hand utan att personen tog skada, enligt polarutforskaren Gísli Jónsson, som ledde expeditionen. Bilens kaross höjdes också.

– Motorn, växellådan, differential och drivaxel var helt original. Vi utökade bränsletanken till 230 liter, tankade Jet A1-bränsle och installerade en motorvärmare för att klara den extrema kylan, säger Gísli Jónsson.

– Det min farfarsfar gjorde var tusen gånger svårare, det går egentligen inte att jämföra. Men det är fortfarande något speciellt att göra detta i en personbil, säger Patrick Bergel.

Se filmen från resan här nedanför.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.