Nästa artikel
Konceptet Aura är en brittisk sportbil på el
Nyheter

Konceptet Aura är en brittisk sportbil på el

Publicerad 23 september 2021 (uppdaterad 23 september 2021)
Det här är vad ett års nedstängning resulterade i för ett gäng bildelstillverkare och designers.

Under 12 månaders tid konstruerades den eldrivna bilen av en grupp brittiska företag när det rådde lockdown i Storbritannien till följd av coronapandemin. Prototypen, den enda i sitt slag, är en tvåsitsig, fullt fungerande roadster godkänd för allmän väg.

Aura, som den kallas, är bakhjulsdriven med ett batteripaket i fronten och ytterligare ett under chassit. Sammanlagt finns 88 kilowattimmar att tillgå och det ska innebära en räckvidd på över 60 mil. Att bakhjulen är täckta med kåpor ska enligt designteamet inverka positivt på räckvidd och minska luftmotståndet.


Interiören täcks av veganskt läder och karosspanelerna är konstruerade av miljövänliga kompositfibrer och vävt naturmaterial, vilket gör bilen lättare än om den hade varit gjord av metall.


Projektet finansierades av statliga Office for Zero Emission Vehicles i Storbritannien och bland företagen som deltog i arbetet fanns bland andra designstudion Astheimer Design och elektriska drivlinespecialisten Potenza Technology. Det finns inga uppgifter om huruvida Aura kommer att sättas i serieproduktion.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 23 september 2021 En venturitunnel där rutan…
  • 23 september 2021 "Det finns inga uppgifter om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.