Bild
Nästa artikel
Kladdigt vägarbete skadar bilar

Kladdigt vägarbete skadar bilar

Nyheter

Beläggningen på väg 66 fastnar i bildäck och orsakar stenskott.

Vi har tidigare rapporterat om att resenärer på E4 mellan Sundsvall och Njurunda drabbats av stenskott efter ett beläggningsarbete som släpper ifrån sig grus. Det visar sig att en annan väg har liknande symptom. Trafikverket skriver på sin hemsida att de mottagit drygt 150 skadeståndsanmälningar från bilister som färdats på väg 66 mellan Ludvika och Smedjebacken i Dalarna, där den kladdiga beläggningen lossnat och dels fastnat på bildäcken, dels förvandlats till flygande stenskott som skadat flera bilar. 
 

Beläggningsarbetet gjordes i början av september, men det var först två månader senare, den 3-4 november som besvären uppstod. 

”Vi vet i dagsläget inte varför det har blivit så här. Tillsammans med entreprenören Peab utreder vi vad som kan ha skett. Det kan handla om klimat, temperatur, materialval, entreprenörens utförande eller vår egen beställning”, skriver Trafikverket.

Vägavsnittet har nu sandats och sopats för att bli av med de mest kritiska problemen. Sopningen fortsätter vid behov och skyltar som varnar för stenskott har satts upp. 

Hur många av de ansökande som får skadeståndet beviljat är än så länge oklart.
– Det som avgör ifall vi betalar ut skadestånd eller inte, är ifall skadan uppkommit genom att vi agerat vårdslöst när vi upptäckte att det var problem. Vi tittar på vilka åtgärder som vidtogs och hur snabbt det gjordes, säger Trafikverkets ställföreträdande chefsjurist Johan Barkelius.

Diskutera: Vad tror du att problemen med beläggningen som uppstått flera vägavsnitt på sistone beror på?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-11-13 11:16

Vad problemen beror på? Skälet är en pågående minskning av kunskapen och kompetensen hos Trafikverket i och med att det gamla gardet av vägbyggare gått i pension. Lägg därtill att allt ska upphandlas så billigt som möjligt nuförtiden vilket gör att man väljer entreprenörer med ännu lägre kompetens, och problemen vi ser nu är ett faktum.

#2
2018-11-13 12:45

Mattse skriver: "Lägg därtill att allt ska upphandlas så billigt som möjligt nuförtiden …" Så är det, både det och alla ner-/indragningar. När staten är oförsiktig med utgifterna i en ände blir det kaos i i stort sett alla andra ändar. Det är ju klart som korvspad att detta är resultatet av besparingar. Alla förstår ju.

#3
2018-11-13 17:09

Ni kan ju ingenting om upphandling märker jag. Trafikverket har många kompetenta upphandlare.

#4
2018-11-13 18:18

ja att trafikverket har många kompetenta upphandlare det ser vi ju nu på resultatet, allt skall vara så billigt som möjligt, och nu ser vi hur det blev, skandal så jäkla dåligt skött/utfört, och sannolikheten att bilägarna blir kompenserade för sina skador är väldigt liten.

#5
2018-11-13 19:41

Gäller att alla som råkar ut för detta polisanmäler Vägverket och kräver skadestånd. Blir det för dyrt - lär dom reagera och ser till att det blir ändring. Många har väl sett program på TV där man upphandlat - mutat och saltat räkningar. Allt på skattebetalarnas bekostnad. Skall man dessutom som bilist få ytterligare kostnader pga stenskott - inte bara på rutor.

#6
2018-11-15 21:54

Kul att man använder ordet "klimat" som en förklaring. Svenskt klimat omfattar väl alla temperaturer från minus 45 till plus 40, torka, regn, snö och så vidare. Så dramatiskt har väl inte klimatet förändrats mellan september och november för att det ska kunna förklara överraskningen hos Trafikverket.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.