Nästa artikel
Kineser och indier vill testa självkörande
Nyheter

Kineser och indier vill testa självkörande

Publicerad 26 november 2015 (uppdaterad 27 november 2015)
Största nyttan med en självkörande bil tyckte de flesta var om den kunde hitta parkering själv.
60 procent vill prova att åka i en bil som kör själv, men bara drygt en tredjedel skulle sätta sitt barn i den.
World Economic Forum har gjort en global undersökning om människors attityd gällande självkörande bilar. 5 500 människor från 10 länder deltog i undersökningen.

46 procent sade att de helst ser en självkörande bil komma från en traditionell biltillverkare, medan enbart 16 procent skulle vara mer intresserade av en produkt från ett teknikföretag, såsom Google, eller Apple. Majoriteten, nära 70 procent av de svarande, föredrog ett samarbete mellan en etablerad biltillverkare och ett teknikföretag som kan bidra med expertis.

Nära 60 procent av de som svarade sa sig vilja prova att åka i en bil som kör själv. De som ställde sig mest positiva bor i tillväxtmarknader såsom Indien och Kina. Minst intresse för att sätta sig i en autonom bil hade japanerna och holländarna och bara 35 procent globalt sa att de skulle sätta sitt barn i en självkörande bil.

Den största nyttan med en bil som kör själv var enligt de flesta om den kunde släpppa av passagerarna och hitta en parkeringsplats på egen hand. Nära fyrtio procent tyckte att det skulle vara smidigt att kunna vara produktiv och hinna multitaska på motorvägen och 35 procent tyckte att det vore bra att slippa köra själv i bilköer.

Två tredjedelar av deltagarna i studien förväntade sig att självkörande bilar kommer vara av hybridtyp eller helt eldrivna.

I undersökningen frågade man också flera större städer om när de trodde att självkörande bilar kommer att vara en etablerad del av trafiken. De flesta förväntade sig att det kommer att bli verklighet redan inom tio år.

World Economic Forum anordnas årligen i Davos, Schweiz. Det är ett gigantiskt seminarium som samlar tusentals ledare från världens alla hörn som diskuterar politik och näringsliv.
 
Diskutera: Skulle du vilja åka i en självkörande bil?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-11-26 11:04
Hackenbush

Jo milky fast det kommer inte att hända några olyckor då för alla bilar står ju still och kommer ingenstans p..g.a. den autonoma bilen. Bilisterna får då övergå till att vara fotgängare och därmed "självgående"

#2 • Uppdaterat: 2015-11-26 14:13
Reverend Benny

Har själv korsat Indien i en Auto-Rickshaw (bajaj)och tänker såhär:
Lyckas någon tillverkare få en bil med passagerare att överleva indisk stadstrafik, motorväg och diverse halvfärdiga temporära lösningar ihop med galna långtradare och diverse andra galna trafikanter så kommer jag köpa den, inget snack om saken.

#3 • Uppdaterat: 2015-11-26 15:53
hultarn

Se det såhär: varje år omkommer 130.000 på Indiens vägar. Vad som helst måste ju funka bättre... ;-)
(jodå, jag har också åkt mycket bil i Indien)

#4 • Uppdaterat: 2015-11-26 10:11
milkylainen

Haha... en självkörande bil i indiens täta storstadstrafik. Lycka till. Allt och alla kommer från alla håll som kulspruteeld. Cyklar och mopeder i hög hastighet bara millimeter ifrån. Bilens säkerhetssytem kommer få frispel och inte vilja flytta sig en millimeter. Finns inte en självkörande bil som klarar såna situationer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.