Nästa artikel
Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare
Nyheter

Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare

Publicerad 23 april 2019 (uppdaterad 23 april 2019)
Det fladdrande konceptet vill vara allt på en gång och passa vem som helst.
Den är självkörande, tankas med el och öppnas med fjärilsvingedörrar. Kia kallar den för en pendlare, en crossover, en suv, ett teknkiskt underverk och en äventyrsbil. Kort och gott en ECEV ”Everything Car Electric Vehicle”. Många roller att fylla för prototypen HabaNiro. 

Namnet är en ordlek på starka chilifrukten habanero och bilen demonstreras på New York International Auto Show som pågår just nu.  
 
”Det här är ingen fantasifull superbil som aldrig kommer att byggas, utan en titt på mobilitetens framtid”, skriver Kia i sitt pressmeddelande. Det kryptiska uttalandet bringar inte någon klarhet i om just denna bil kommer att nå massproduktion. 

Släktskapet med Niro gör sig påmint i namnet men konceptbilen är med sina 4,43 meter något längre. Den drivs av två elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Det ges inga närmare specifikationer om drivlinan men HabaNiro ska kunna köra mer än 48 mil innan den får elektrisk soppatorsk.
 
På insidan har Kia vårstädat bort alla knappar och reglage och ersatt dem med en skärm som löper över hela instrumentpanelen. Dessutom ska det finnas en head-up display, nog stor för att fylla hela vindrutan med information. Någon backspegel finns inte, istället känner bilen av när förarens blick vandrar uppåt och projicerar då en 180-gradersbild av bilens baksida där backspegeln brukar sitta. 

Diskutera: Borde Kia sätta HabaNiro i produktion?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.