Bild
Nästa artikel
Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare

Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare

Nyheter

Det fladdrande konceptet vill vara allt på en gång och passa vem som helst.

Den är självkörande, tankas med el och öppnas med fjärilsvingedörrar. Kia kallar den för en pendlare, en crossover, en suv, ett teknkiskt underverk och en äventyrsbil. Kort och gott en ECEV ”Everything Car Electric Vehicle”. Många roller att fylla för prototypen HabaNiro. 

Namnet är en ordlek på starka chilifrukten habanero och bilen demonstreras på New York International Auto Show som pågår just nu.  
 

Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare

”Det här är ingen fantasifull superbil som aldrig kommer att byggas, utan en titt på mobilitetens framtid”, skriver Kia i sitt pressmeddelande. Det kryptiska uttalandet bringar inte någon klarhet i om just denna bil kommer att nå massproduktion. 

Släktskapet med Niro gör sig påmint i namnet men konceptbilen är med sina 4,43 meter något längre. Den drivs av två elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Det ges inga närmare specifikationer om drivlinan men HabaNiro ska kunna köra mer än 48 mil innan den får elektrisk soppatorsk.
 

Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare

På insidan har Kia vårstädat bort alla knappar och reglage och ersatt dem med en skärm som löper över hela instrumentpanelen. Dessutom ska det finnas en head-up display, nog stor för att fylla hela vindrutan med information. Någon backspegel finns inte, istället känner bilen av när förarens blick vandrar uppåt och projicerar då en 180-gradersbild av bilens baksida där backspegeln brukar sitta. 

Diskutera: Borde Kia sätta HabaNiro i produktion?

Kia HabaNiro en kryddstark mångsysslare
Taggar: Nyheter, Kia

Kommentarer

#1
2019-04-23 15:01

Att implementera sensorer som följer ögonens rörelser för så viktiga funktioner som backspegeln är jag skeptiskt till. Av egen erfarenhet vet jag att tekniken av förklarliga skäl har svårt att registrera ens intentioner om man har ett "lazy eye".

#2
2019-04-23 17:17

Ja varför inte, det här är ju något verkligt nytt, men säkert blir den utslätad innan den når produktion.
En märklig sak var att jag fick lite Saabvibbar när jag såg fronten första gången!

#3
2019-04-23 21:04

@Christoffer: Funktionen för bakåtsikten får nog ses som ett gimmick på konceptbilen. Kul när någon lyckas hitta på något nytt som inte har visats förut! Skulle det mot förmodan komma i produktionsversionen får alla ägare av solglasögon nog sätta funktionen på "allways on".

Mitt svar på frågan vi skulle diskutera är JA! Jag är dock medveten om skillnaden på prototyper och vad som kommer ställas i återförsäljarnas lokaler. Rött lyse i fronten, säten utan bälten och typ flygplansratt går nog inte att få inskrivet i CoC-dokumentet.

#4
2019-04-24 03:44

Fånigt stora hjul! Vad ska de vara bra till?

#5
2019-04-24 08:47

Det här var en av få snyggt formgivna Kior tycker jag. Lite BMW i-serie vibbar.
Det är ju väldigt smart med dörrarna, så länge man inte står i garage med lågt tak. Synd att det är sällan sådana dörrar kommer till produktionsbilen.

#6
2019-04-24 23:12

Cool kärra!
Den kan i vart fall inte anklagas för att ha svartmurrig interiör.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.