Bild
Nästa artikel
Kalifornien tar nästa steg mot självkörande

Kalifornien tar nästa steg mot självkörande

Nyheter

Ny lag i Kalifornien tillåter helt förarlösa bilar.

Trafikmyndigheten i Kalifornien har fattat beslut om att tillåta företag att köra helt obemannade fordon i delstaten. Redan nu pågår flera tester av självkörande bilar i Kalifornien, men kravet är än så länge att det finns en mänsklig förare i bilen som kan ta över kontrollerna. Den nya lagen innebär att självkörande bilar kan få trafikera vägarna helt utan manuella kontroller eller backspeglar om de godkänns av myndigheterna.

Kaliforniens beslut i frågor om självkörande fordon har hittills setts som vägledande för hur den federala lagstiftningen ska se ut och i viss del hur lagarna ska utformas även i Europa. Men oro för hur den federala lagstiftningen kommer se ut gör att tillverkarna välkomnar möjligheten att testa sin teknologi på allmäna vägar så snart som möjligt.

Diskutera: Skulle du vara orolig om självkörande bilar testades där du bo?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2017-10-12 16:44

Vet inte om jag skulle vara orolig för självkörande bilar, men kan det bli värre än hur folket kör idag? Många kan inte köra bil!, för korta avstånd, inga blinkers och man kör som "rena" idioter ibland och stressar för att tjäna ett par få sekunder. Det saknas respekt för andras liv idag i trafiken, vilket är synd. Jag förstår att folk köper en 2 tons SUV för att känna sig säker, samtidigt som det är väldigt irrationellt tankesätt att lösa ett problem som inte skulle behöva finnas i trafiken idag. Jag är säker på att självkörande bilar i princip kan komma väldigt nära nollvisionen, med väldigt få döda i trafiken. Kanske kunde också fokus flyttas till att byggare lättare bilar, energisnåla bilar och inte som idag "förtäckta stridsvagnar", som tex XC60/90.

#2
2017-10-12 20:47

Ett steg i rätt riktning. Litet orostecken för Volvotanksens oreduntanta system city safety, som verkar lika robust som en lottorad.

#3
2017-10-13 08:44

J.L, kan du utveckla det?

#4
2017-10-13 09:01

... svårt att tänka sig "blandningen" mellan dagens "busar" till trafikanter och självkörande bilar. Hur kommer de att gå i hop i praktiken - i trafiken? Kan en självkörande bil lita lika mycket på en mänsklig bilförare, som vi kan lita på en självkörande bil? Alla självkörande bilar borde kanske ha samma färg, typ orange, så vi vet vilken "sort" vi har runt oss... :-)
Intressant framtid..

#5
2017-10-13 11:49

Jag är inte det minsta orolig. Ingen självkörande bil kan köra så dåligt som människor gör.

#6
2017-10-13 11:52

Håller med föregående talare

#7
2017-10-13 23:41

Tänk om det blir något kontaktfel! T ex med mötande trafik eller vägräcke!

#8
2017-10-14 02:09

Jag vill ha en bil som kör själv. Tänk tex. på nyårsafton 03.15 när man vill hem !
Fast det var nog bättre förut när nordsvensken(häst) vart läss och välte ut en från risslan på gården,
men hemma var man!

#9
2017-10-15 22:03

Jag var i Frankrike för några veckor sedan.. Normandie-kusten.. Där kör folk Mycket bättre än vi i Sverige.. Blinkers och avstånd praktiserades..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.