Nästa artikel
Jimny gjorde medelmåttigt krocktest
Nyheter

Jimny gjorde medelmåttigt krocktest

Publicerad 20 september 2018 (uppdaterad 20 september 2018)
Fjärde generatrionen av Suzukis terrängbil fick tre av fem stjärnor i betyg. Bättre gick det för nya Audi A6 och Volkswagen Touareg.
Enligt krocktestorganisationen Euro NCAP, som genomförde testerna, låg Suzuki Jimnys största svaghet i dåligt förarassistanssystem och marginellt skydd för oskyddade trafikanter. Det finns ingen funktion för att upptäcka och autobromsa för cyklister på kollisionskurs.

Autobromsen som är menad för att upptäcka gångtrafikanter fungerade dåligt i dagsljus och i dunklare ljus fungerade den inte alls. Dessutom gick det inte så bra för krockdockan som kolliderade med motorhuven, vindrutestolparna konstaterades vara mycket stela. Totalt tilldelades Jimny 52 procent i delmomentet oskyddade trafikanter. Ännu sämre gick det i kategorin förarassistans där resultatet blev 50 procent. Autobromsen fungerade okej på motorväg, men grep in sent när den närmade sig en bromsande bil framför. Det finns avåkningsvarnare, men ingen filhållningsassistent. 


Bäst ifrån sig gjorde Jimny när det gäller barnskydd, med 84 procent. Vuxna åker lite mer osäkert, bland annat blåstes inte airbagen upp ordentligt vilket gjorde att krockdockan slog huvudet i ratten. Dessutom var förarens överkropp dåligt skyddad då ramen kring dörren inte höll emot smällen tillräckligt. 

I samma säkerhetsomgång utvärderades också nya Audi A6 och Volkswagen Touareg och de fick båda fem stjärnor. Särskilt beröm gav Euro NCAP till bilarnas funkiton som upptäcker och bromsar automatiskt för cyklister. 

Flexbilen Ford Tourneo Connect testades också vid samma tillfälle. Den fick fyra av fem stjärnor. Att det inte blev mer berodde bland annat på att autobromsen för cyklister fungerade dåligt när cyklisten korsade vägbanan framför. Dessutom var skyddet för barn lägst av alla testade bilar, 79 procent. Säkerhetsbältet gled ner från en krocktestdockas axel. 

Diskutera: Vad tycker du om bilarnas resultat i krocktestet?
Bilarnas krockbetyg

Suzuki Jimny: 3/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 73%
Skydd av barn: 84%
Oskyddade trafikanter: 52%
Förarstödsystem:  50%
 
Audi A6: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 93%
Skydd av barn: 85%
Oskyddade trafikanter: 81%
Förarstödsystem:  76%
 
Volkswagen Touareg: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 89%
Skydd av barn: 86%
Oskyddade trafikanter: 72%
Förarstödsystem:  81%
 
Ford Tourneo Connect: 4/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 92%
Skydd av barn: 79%
Oskyddade trafikanter: 65%
Förarstödsystem:  75%
 

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.