Bild
Nästa artikel
Japansk katastrof gav högre bilpriser

Japansk katastrof gav högre bilpriser

Nyheter

Priserna på Japantillverkade bilar ökade med tre till sex procent till följd av naturkatastrofen i Japan i mars.

Den som under den senaste tiden har köpt en bil som tillverkats i Japan kan ha märkt av en viss skillnad i pris gentemot tidigare. Siffror från ALG, ett dotterföretag till amerikanska TrueCar som samlar in data om bilpriser, visar att priserna har ökat till följd av naturkatastrofen i mars i år.

Jordbävningen med efterföljande tsunami orsakade ett tapp i produktionen som resulterade i att antalet byggda bilar blev rekordlågt. ALG bedömde då att ett produktionsstopp på 20 dagar skulle medföra en prisökning på 1,5 procent medan ett stopp på 100 dagar skulle leda till en ökning på hela 10 procent.

ALG har tittat på hur priserna utvecklat sig för två av de viktigaste Japantillverkade modellerna. Priserna på Honda Fit ökade med 5,6 procent mellan februari och juni, att jämföra med en ökning på 2,3 procent för bilar i samma segment. Samtidigt ökade priset på Nissan Rogue med tre procent, jämfört med 0,3 procent för andra bilar i segmentet.

ALG konstaterar dock att prisökningarna hållits nere av att produktionen återhämtat sig relativt fort.

Diskutera: Vad tror du om prisjämförelsen?

Taggar: Nyheter, , Nissan, Toyota

Kommentarer

#1
2011-12-28 21:24

Är väl ännu en utmärkt anledning att välja mera prisvärda åkdon :o)

#2
2011-12-28 21:59

dyrare Japaner lockar inte precis.

#3
2011-12-29 19:18

Jo för 2-3 % större ökning än genomsnittet är ju sinnesjuka siffror som helt får folk att välja en annan bil ;) Till nåt mer prisvärt som en VW kanske Jes_? Märket som ger passionen ett ansikte, märket som utstrålar körglädje ut i varje likformigt, lätt rundad plåt :P Märket som ger en halvdant utrustad C-bil när man kan få en välutrustad mellanklassare från annat fabirkat ;)

Men jo det här får säkert folk att vallfärda till VAG-handlarna :p Att Honda Jazz går upp från typ 145 000 till 150 000 kommer ju få folk att köpa en prisvärd Golf som börjar på 169 000 utan någon utrustning alls :p

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.