Nästa artikel
Jaguar och Land Rover utvecklar kontaktlösa skärmar
Nyheter

Jaguar och Land Rover utvecklar kontaktlösa skärmar

Publicerad 27 juli 2020 (uppdaterad 27 juli 2020)
Den brittiska tillverkaren vill ta fram en skärm som föraren kan styra utan att fysiskt röra. Tekniken ska både förebygga smittspridning och olyckor.
Cambridge University och Jaguar Land Rover jobbar på att ta fram en skärm som kan förstå vad föraren vill utan att man fysiskt behöver röra den. Med hjälp av artificiell intelligens och sensorer ska det räcka med att man från håll pekar mot skärmen och den ska då automatiskt förstå vad användaren vill.

Syftet med tekniken är dels att man ska minimera bakteriespridning, men det ska också hjälpa föraren att hålla ögonen på vägen. I ett pressmeddelande skriver Jaguar Landrover att tekniken kan minska förarens skärmtid med upp till 50 %.

”Ojämna och dåliga vägunderlag kan skapa vibrationer som gör det svårt att trycka på rätt knapp på en skärm. Detta kan innebära att föraren tappar fokus på vägen vilket ökar risken till en olycka”, skriver Jaguar Landrover i pressmeddelandet.

Med den nya tekniken ska skärmen alltså bli enklare och mer förstående av vad föraren vill. Tekniken ska också kunna användas på andra typer av skärmar som tillexempel snabbkassor i mataffärer och självincheckningar på flygplatser.

I dag finns det skärmar som känner av när handen är nära, men den nya tekniken ska alltså ta detta ännu ett steg till. Nedanför kan du se en video på hur det hela fungerar.

Diskutera: Vad tycker du om den ”kontaktlösa” tekniken?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.