Nästa artikel
Inga bilder på olyckor
Nyheter

Inga bilder på olyckor

Publicerad 15 januari 2018 (uppdaterad 15 januari 2018)
Från och med i år gäller två nya lagar i den svenska trafiken. Har du koll på vad som gäller?
Sedan den förste januari är det inte längre tillåtet att sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation. I trafiken gäller det då i första hand bilder från olyckor, där räddningstjänsten har belyst flera exempel där förbipasserande blockerat räddningsarbetet för att kunna filma eller fotografera. Förutom respektlösheten mot drabbade och räddningspersonal så kan det nu alltså vara straffbart att dela bilder från olycksplatser i sociala medier, fängelse finns med i straffskalan.

Den andra lagändringen innebär att det från och med den förste februari är det förbjudet att prata i telefon utan att använda handsfree när man kör. Räddningstjänsten påpekar dock att även om man har handsfree så bör telefonen bara användas under färd om det verkligen behövs. Går det att stanna och prata så är det betydligt säkrare.

Diskutera: Vad tycker du om de nya lagarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-01-15 11:51
Leif R

Ett efterlängtat, välkommet beslut!

#2 • Uppdaterat: 2018-01-15 12:33
hultarn

Välkommet, men .. det är ju f-n att det ska behövas lagar för såna självklarheter.

#3 • Uppdaterat: 2018-01-15 13:10
mso 1000

Ja det sjuka beteendet fattar man inte.

#4 • Uppdaterat: 2018-01-15 13:11
Mattse

Det lär ändå inte hindra folk från att fortsätta att fotografera/filma vid olyckor. Dels så är det fortfarande tillåtet, om än osmakligt, att visa bilderna direkt ur mobilen för kompisar etc. Sedan finns det alltid de som skickar till tidningar för att hoppas få betalt för olycksbilderna. Då gäller inte lagen om "delning i sociala medier" utan det tidningen som avgör och är ansvarig för publicering.

#5 • Uppdaterat: 2018-01-15 15:08
systembolaget

På tiden, bättre sent än aldrig.

#6 • Uppdaterat: 2018-01-15 16:01
LennartJ

Varför skall det vara tillåtet överhuvudtaget att fotografera och hindra räddningspersonal? Bara för att få sin bild i tidningen... sjukt beteende. Dåligt av tidningar att uppmuntra detta sjuka beteende.

#7 • Uppdaterat: 2018-01-15 16:03
N-iklas

"Sedan finns det alltid de som skickar till tidningar för att hoppas få betalt för olycksbilderna."
Det var väl så det började, för det är inget nytt, det räknar sig tillbaka innan internet.

#8 • Uppdaterat: 2018-01-16 00:01
frödis

I de flesta fall kommer det vara tillåtet att sprida bilder från olyckor. För att spridningen ska vara otillåten krävs det ett syfte att skada, ett ont uppsåt.

I lagen står: ”Straffansvar ska gälla endast om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör. Det ska inte dömas till ansvar om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter var försvarlig.”

Att dokumentera en olycka är antagligen att anse som ett försvarligt syfte. Trots allt är informations- och yttrandefriheten grundlagsskyddad.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.