Bild
Nästa artikel
Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Nyheter

Med de hjulförsedda benen går det att kliva fram i svårtillgänglig terräng.

Konceptet som visas upp på teknikmässan CES i Las Vegas är tänkt att fungera som ett räddningsfordon. Hyundai kallar Elevate för en UMV (Ultimate Mobility Vehicle) som kan hjälpa nödställda vid exempelvis naturkatastrofer som tsunamis eller skogsbränder.
 

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

– Elevate kan köra till det krisdrabbade området och kliva över bråte och sönderriven asfalt, säger John Suh, vice vd på Hyundai, och fortsätter med att berätta att fordonet också kan användas i mindre akuta sitationer.
– Folk som lever med rörelsehinder och som inte har tillgång till en ramp kan kalla på en självkörande Hyundai Elevate, som kan klättra ända fram till dörren och låta rullstolen rulla in. Möjligheterna är oändliga.

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når

Elevate är baserad på en ändringsbar eldriven plattform. Designen på benen är hämtad från gångstilen hos reptiler och däggdjur. När bilen färdas på vanlig väg fälls benen in och hjulen rullar normalt.

Hyundai säger att de utfällbara, robotiska benen kan vara användbara på vanliga bilar också.
– Tänk dig om en bil som sitter fast i diket några meter från motorvägen skulle kunna klättra tillbaka till vägen och rädda dess sårade passagerare, det här är framtiden för fordonsmobilitet, säger David Byron på Sundberg-Ferar, ett företag som hjälp Hyundai att utveckla Elevate.

Diskutera: Tror du att kravlande bilar blir verklighet i framtiden?

Hyundai Elevate kravlar dit inga bilar når
Taggar: Nyheter, Hyundai

Kommentarer

#1
2019-01-11 12:54

Ett måste för den sista biten upp till stugan

#2
2019-01-11 13:19

Troligen går det att köpa 10 Polaris 6x6 för samma peng - men intressant koncept ändå :P Ser kompaktare ut så man kanske kan packa in flera på säg ett släp.

#3
2019-01-11 13:47

Jag önskar istället en SUV, som blir en aerodynamisk sedan på motorvägen... dvs vi högre hastigheter så blir bilen en sedan/kombi, lägre hastigheter och stillastående en SUV. Så kanske alla blir nöjda?

#4
2019-01-11 17:36

För dom med behov av högt insteg...

#5
2019-01-11 20:23

Projektet startades efter en binge watch-session med Stjärnornas krig-filmer på Hyundai? :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.