Högsta domstolens dom kom som en chock för Stephanie Johansson.

Nästa artikel
HD dömer 17-åring för olovlig körning med A-traktor
Nyheter

HD dömer 17-åring för olovlig körning med A-traktor

Publicerad 22 juni 2023 (uppdaterad 27 juni 2023)

Högsta domstolens dom kom som en chock för Stephanie Johansson.

17-åriga Stephanie döms i Högsta domstolen för olovlig körning – eftersom en lös skiva fick hennes A-traktor att klassas som en bil. 

Det var i juli förra året som den då 16-åriga Stephanie Johansson körde runt hemma i Nyköping med sin A-traktor och råkade på en flygande inspektion. 

Vid polisens inspektion visade det sig att den skiva som skulle blockera bagageutrymmet satt löst. Utrymmet ansågs därmed inte vara blockerat, som det måste vara i en A-traktor.

Fallet togs upp i tingsrätten, där man inte visste inte hur de skulle bedöma fallet eftersom Stephanies Volvo V70 tekniskt sett inte räknades som en A-traktor på grund av den avskruvade skivan. 

Fallet gick därför vidare till hovrätten och senare till Högsta domstolen, som gjorde bedömningen att Volvon på grund av den lösa skivan inte längre var att betrakta som en A-traktor, men som en vanlig personbil. Därmed dömdes Stephanie Johansson den 8 juni till 30 dagsböter om 50 kronor.

”Är ganska chockad”

Själv menar den nu 17-åriga Stephanie att hon inte visste att det var olagligt att ha skivan lös. Hon förklarar situationen med att hon hade lossat den för att kunna montera högtalare i bilen, men sedan glömt att skruva tillbaka den.

Att det skulle gå så här långt var hon inte beredd på.

– Det känns sjukt. Jag är väl ganska chockad att beslutet blev som det blev, säger Stephanie Johansson till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 25 juni 2023 +1, John !
  • 25 juni 2023 Pi skrev: Nåja, den svenska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.