Nästa artikel
Här den första 3D-printade bilen
Nyheter

Här den första 3D-printade bilen

Publicerad 9 oktober 2014
Strati heter bilen som är den första i världen att skrivas ut av en jättelik 3D-skrivare. Metoden är framtiden för biltillverkning enligt tillverkaren Local Motors.

Amerikanska biltillverkaren Local Motors har nyligen presenterat världens första 3D-printade bil. Den futuristiska modellen har fått namnet Strati och designen har alla som följt projektet fått vara med och tycka till om genom så kallad crowdsourcing.
 
Bilen tillverkades genom att Stratis design ritades upp i dataprogram som sedan skickade bilens mått i form av koordinater till en jättelik 3D-skrivare. Bilens stomme skrevs sedan ut i kolfiberförstärkt ABS-plast och monterades samman med detaljer som hjulupphängning och interiördetaljer. Drivlinan kommer från elbilen Renault Twizy.
 
Local Motors själva menar att medan en vanlig bil består av cirka 25 000 delar kan Strati byggas av bara 64. Enligt John B Rogers, grundaren av Local Motors ska bilen därför vara enkel att tillverka, billig att köpa och möjlig att personifiera i stor utsträckning.
 
Diskutera: Vad tror du om 3D-printing som en tillverkningsmetod för bilindustrin?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-09 09:08
Hackenbush

Är det inte rätt mycket bökigare och tidskrävande att skriva ut plastdetaljer till bilar än att pressa/gjuta dem? Dessutom måste ju de utskrivna detaljerna säkert slipas och ytbehandlas jämfört med en pressad/gjuten detalj som inte behöver slipas eller behandlas något nämnvärt. För mindre detaljer kanske detta kan vara en bra idé.
Ytfinishen på bilen på bilden är ju inte precis den bästa.

#2 • Uppdaterat: 2014-10-09 09:12
Pi

3D-printning har väl främst sin styrka vid prototyping och för väldigt små serier och knappast vid masstillverkning. Skulle också vilja se den bil med bl a modern, aktiv säkerhetsutrustning som kan sättas samma av 64 delar...

#3 • Uppdaterat: 2014-10-09 10:46
Swemba

3D-printning är i sin linda. Det här är ju mest för att visa att det går .. i teorin. Tekniken är knappast mogen än på ett tag, men jag är helt övertygad om att det är framtiden inom i stort sett all tillverknignsindustri - helt eller delvis.

#4 • Uppdaterat: 2014-10-09 11:42
Havsfidran

Får lite Beach Buggy vibbar utav den där

#5 • Uppdaterat: 2015-07-15 12:28
Roy J

För storserier är detta knappast lösningen, men kan vara det för små serier där man då även skulle kunna tänkas beställa designmodifieringar.

Ska man spruta ut kolfiberförstärkt plast så blir det inte samma styrka som med väv, men det kan ju vara styvt nog.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.