Nästa artikel
Här är nya Skoda Octavia
Nyheter

Här är nya Skoda Octavia

Publicerad 12 november 2019
Laddhybrid bland motoralternativen.
Lagom till sin 60-årsdag presenteras fjärde generationen av Skoda Octavia, en modell som hittills sålts i över 6,5 miljoner exemplar.

Nya Octavia har vuxit några centimeter på längden och bredden. Den är strax under 4,7 meter lång och baksätespassagerarna kan njuta av 7,8 centimeters extra benutrymme. Bagageutrymmet ökats på med 30 liter och det får nu plats sammanlagt 640 liter i Octavia Combi, enligt Skoda störst i segmentet.
Karossvarianterna som erbjuds är kombi eller coupéliknande halvkombi. Nya Octavia börjar säljas under andra halvan av 2020. Kombin kommer först och resten av karossvarianterna några veckor senare.
Instrumentbrädan bytt utseende med en fristående, centralt placerad skärm. På baksidan av framsätena finns fickor för mobiltelefoner för de som åker i baksätet. Bland Skodas smarta lösningar finns inbyggd tratt i behållaren för spolarvätska för att påfyllningen ska gå lättare. Det finns också ett paraply.
Växelväljaren i automatlådan DSG är inte längre mekaniskt kopplad till växellådan, istället styrs skiftet elektroniskt via så kallad shift-by-wire-teknik. Växelväljaren har formen av ett vippreglage med lägena R, N och D/S. Parkeringsläget väljs genom att trycka på en knapp ovanför. 

Som tillval finns ventilerade massagesäten, head-up display, keyless-system och adaptiva strålkastare som automatiskt släcker ner partier. 
Motoralternativen har ett effektspann från 110 till 204 hästkrafter. Förutom bensin och dieselvarianter finns gas, mildhybrider och en plug-in hybrid vid namn Octavia iV. I den jobbar en 1,4-liters bensinmotor och en elmotor som tillsammans ger 204 hästkrafter. Batteriet på 13 kilowattimmar beräknas ge 5,5 mils räckvidd på enbart el. Värt att notera är att bagageutrymmet krymper i laddhybridversion. I kombin får det plats 490 liter. 

Mildhybriderna är på 48 volt och dieselmotorerna sägs släppa ut 80 procent mindre kväveoxider än förut tack vare att avgasreningssystemet har dubbelinsprutning av AdBlue, så kallad "twin dosing". 
Octavia är begåvad med en rad nya säkerhetssystem. Med den adaptiva farthållaren inkopplad har bilen ständig koll på om föraren har händerna på ratten. Det finns också funktioner som hjälper till att undvika kollisioner vid svängar, som förstärker styrningen vid undanmanövrar när cyklister eller fotgängare är i fara. Det finns också en funktion som varnar om en cyklist eller annat fordon närmar sig bakifrån när man har parkerat och öppnar bildörren. 

Diskutera: Vad tycker du om Skoda Octavia?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.