Under första halvåret 2023 har det registrerats 140 663 nya bilar.

Nästa artikel
Nya siffror: Elbilsmarknaden iskall
Nyheter

Nya siffror: Elbilsmarknaden iskall

Publicerad 3 juli 2023 (uppdaterad 3 juli 2023)

Under första halvåret 2023 har det registrerats 140 663 nya bilar.

Elbilsmarknaden har minskat under det senaste halvåret. Här är de senaste siffrorna.

Mobility Swedens halvårsstatistik visar att det skett en minskning på 2 procent av antalet nyregistrerade bilar jämfört med i fjol som också var ett svagt år.

Andelen elbilar och laddhybrider har under första halvåret stått för 58 procent av de nyregistrerade bilarna. Där elbilar ökar medan laddhybrider minskar.

”Marknaden för elbilar är nu iskall på privatsidan”

Många av de bilar som registreras nu är beställda innan klimatbonusen togs bort och redan nu kan man se att antalet nyregistrerade elbilar bromsar in. Andelen nyregistrerade elbilar hos privatkunder har minskat från 58 procent under samma period i fjol till 34 procent i år.

– Marknaden för elbilar är nu iskall på privatsidan. Orderstatistiken under första halvåret visar att vi kan förvänta oss en inbromsning för nyregistrerade elbilar efter sommaren. Denna utveckling beror på konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen. Nu krävs styrmedel från regeringen för att få fart på elektrifieringen och för att Sverige ska nå klimatmålen, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Tidigare rapporterade vi om att minskningen av nyregistrerade elbilar innebar att prognosen för i år behövde justeras. Då justerade Mobility Sweden från 40 procent till 35 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 7 juli 2023 Ja faktiskt. Rubriken borde…
  • 7 juli 2023 peswe skrev: Få se hur var…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.