Bild
Nästa artikel
Kvinnor är generellt sett bättre på att använda bilbälte än män, enligt en undersökning från NTF.
Kvinnor är generellt sett bättre på att använda bilbälte än män, enligt en undersökning från NTF.

Hallänningar bäst på att bälta sig – jämtlänningar sämst

Nyheter

99 procent av bilåkarna i Halland använder bilbälte, men bara 87 procent i Jämtland. Detta enligt en undersökning från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Varje år gör NTF mätningar i Sveriges alla kommuner på hur det står till med bältesanvändningen. Nu är resultaten för 2018 här och bygger på över 350.000 observationer landet runt.

Totalt sett ligger användningen av säkerhetsbälte kvar på samma nivå som tidigare, nämligen 95 procent. Delar man däremot upp det på män och kvinnor visar det sig att kvinnor har blivit allt bättre på att använda bälte, eftersom andelen ökat från 97 till 98 procent mellan 2017 och 2018. Männen ligger kvar på 94 procent. 

Hallänningar bäst på att bälta sig – jämtlänningar sämst

Observatörerna fann stora skillnader mellan länen. I Halland färdades 99 procent bältade, medan endast 87 procent i Jämtland använde säkerhetsbälte. I NTF:s statistik går det även att se bältesanvändningen på kommunal nivå.
– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd- och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut sifforna, säger  NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-12-11 16:57

Hallängar är smartare än Jämtar

#2
2018-12-11 18:27

Hur svårt kan det vara att ta på sej ett bilbälte.

#3
2018-12-11 19:23

Jag är aldrig så rädd som när jag kör bil i Jämtland. Tror aldrig jag mött så många bildårar som där någon annan stans. Där om någonstans borde folk använda bälte.

#4
2018-12-12 00:51

Jag vet folk som på allvar menar att det inte alla gånger vid olyckor lönar sig att ha bältet, utan att det kan vara bättre utan och därför aldrig använder det.

#5
2018-12-12 20:37

Jag läste i tidningen idag om en Stockholmare (jo det stod så!) som fastnat i en poliskontroll för fortkörning på en mindre väg.
Han hade ett spädbarn i en sele på magen, men han körde inte utan bälte, det hade han spänt runt barnet och för att vara säker hade han kört stolen så långt bakåt som möjligt så inte barnet skulle skadas vid en olycka!
Vad var det hon sa, hon Batra, om smartheten hos Stockholmare?

#6
2018-12-14 15:20

kan det ha med intligensnivån att göra tro ?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.