Bild
Nästa artikel
Var uppmärksam på att nyasfalterade vägar kan bli halkiga i värmen.
Var uppmärksam på att nyasfalterade vägar kan bli halkiga i värmen.

Hala vägar i värmen

Nyheter

Trots att det varken finns is eller snö i sikte gäller det ändå att se upp med väggreppet just nu. Värmeböljan kan nämligen skapa halkiga vägar.

Sverige har varit inbäddat i solsken och sommarhetta de senaste veckorna. Regnet har lyst med sin frånvaro i många delar av landet och i maj slogs värmerekord. Men trots att vi har lämnat vinterväglaget bakom oss kan det ändå vara på sin plats med en varning. Vägen kan faktiskt bli hal även på sommaren.

Trafikverket skriver på sin hemsida att när det läggs ny asfalt kan det uppstå bristande friktion. Detta kan göra att en väg upplevs som hal, även på sommaren: 

”Feta fläckar och så kallad blödande asfalt på vägen kan uppstå när man lägger ny beläggning, på nylagd väg men ibland även på äldre beläggning. En rejäl värmebölja kan då innebära att bindemedlet mjukas upp, utvidgas och stiger upp i vägytan som fläckar och blödningar, vilket kan göra vägbanan hal. När det gäller halka på grund av blödande asfalt bör du som trafikant vara särskilt uppmärksam vid ihållande värme och snabba väderomslag.”

Diskutera: Har du upplevt sommarhalka på så kallad ”blödande asfalt”?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-06-01 19:35

Jag minns plötslig sommarhalka i östra Tyskland första sommaren efter att muren fallit. När tvåtaktsavgaserna lagt sig på vägen under några soliga dagar blev det riktigt slirigt när regnet väl kom.

#2
2018-06-02 14:54

Det blir "slirigt" här i Sverige också, när regn faller på en väg som har varit torr och varm länge.

#3
2018-06-03 08:28

Dags för dubbdäcken igen.

#4
2018-06-15 00:16

Har faktiskt upplevt att väggreppet varit aningen sämre än tidigare. Självfallet så vet man ju inte ifall det beror på värmen eller fantastiskt eftersatt underhåll.
Senast kom regnet och då kan vi snacka om att köra på på såpadränkt väg.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.