Nästa artikel
Görans ljusa idé blir verklighet
Nyheter

Görans ljusa idé blir verklighet

Publicerad 18 maj 2015 (uppdaterad 18 maj 2015)
Första prototypen hemma i garaget hos Göran Duesgård.
Just nu testas ”Cruise light” på polisbilar runtom i Sverige. Men tanken föddes redan för 23 år sedan hos en envis trafikpolis.
Om du kör i Västerbotten, Gävleborg, Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Kalmar eller Östergötland kanske du får syn på en polisbil som inte är i utryckning, men trots det kör med ett svagt fast blått sken på taket.

Det är ett pågående test av ett så kallat ”Cruise light”, ett icke-blinkande ljus som ska signalera om polisens närvaro. Idén till ljusen fick trafikpolisen Göran Duesgård från Västra Götaland i början av 1990-talet. Han började exprimentera med att montera tiowattslampor i saftblandarna och drog in en kabel till cigarettändaruttaget.

– Vi provade att köra ut på motorvägen mot Kungsbacka och då såg vi hur storfräsarna som kom bakom åkte in i ledet och hur bilarna framför gick ned i laglig hastighet.
Det här kan bli något, tänkte Göran Duesgård och lämnade in ett förslag till polisen i Västra Götaland 1992. Men här började en seg och utdragen byråkratisk process.

Det största problemet var att blåljus bara var tillåtet vid utryckning och dåvarande Trafiksäkerhetsverket satte stopp för ytterligare tester.
Det skulle dröja ända till 2003 innan Göran Duesgård fick klartecken att återuppta sina försök.

Vid det här laget hade larmbågar ersatt de gamla saftblandarna och i dem monterade Göran Duesgård istället en ljusslinga som kunde tändas och släckas med en knapp på instrumentbrädan. Men här tog det återigen tvärstopp då frågan hamnade hos Rikspolisstyrelsen.

– Jag var nära att ge upp. Tänk dig själv att hålla på med någonting som du vurmar för i mer än tio år och allt du möter är motstånd, motstånd, motstånd.
Åren gick och till slut gick Göran Duesgård i pension. Och så plötsligt meddelade polisen i december 2014 att man fått tillstånd att testa ett svagt fast blått sken i larmbågen.

– Vi kan till exempel använda det vid krogmiljöer under stängning, demonstrationer eller situationer med social oro då vi vill visa på närvaro men undvika att uppfattas som provocerande, säger Per Rickander, teknisk specialist på Rikspolisstyrelsen.

Testperioden ska pågå fram till 31 oktober i år och efter många om och men ser det ut som att Göran Duesgårds polisljus blir verklighet. Nyligen såg han en bil med det svaga blå skenet i Göteborg.
– Då tänkte jag: ”Där satt den!” Det kändes som en seger.

Samtidigt känner han en viss bitterhet.
– Jag är lite bitter på Rikspolisstyrelsen. De framställer det som att de hittat på det här när de i själva verket varit motståndare och fördröjt och krånglat.
Helt nöjd är han inte heller med polisens benämning på funktionen.
– Det låter ju som någonting från raggarsvängen!

Diskutera: Har du sett en polisbil med "cruise light"? Vad tycker du – bra eller dåligt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-05-18 15:35
Gunnar Lindberg

Fast blått ljus i larmbågen används i Spanien. Dessutom har mc-poliserna fast blått i saftblandaren. Att det finns polis i närheten syns på långt håll. Hur skulle det kunna vara dåligt?

#2 • Uppdaterat: 2015-05-18 15:36
Styggavargen

Är det inte enklare att Polisen visar sig oftare för att lugna ner tempot på vägarna?

#3 • Uppdaterat: 2015-05-18 17:38
hultarn

"Men... så har vi ju aldrig gjort förr...?"

Klart att somliga har svårt att ta förändringar...

Och, som Styggavargen påpekar: mer levande poliser på vägarna, det ger resultat!
Ska de stå stilla, kan de göra det vid en rondell, då strömmar 500-lapparna in då folk fortfarande inte tycks känna till att man ska blinka när man kör ur en rondell.

#4 • Uppdaterat: 2015-05-18 19:14
Focus

Eftersom Rikspolisstyrelsen låter påskina att de själv kommit på idén lär det inte bli någon belöning till den verkliga uppfinnaren. Typiskt statligt!

#5 • Uppdaterat: 2015-05-18 19:47
Gunnar Lindberg

Frågan var "bra eller dåligt?" Bra, eftersom polisen syns i mörkret . Men då ska "cruise light" vara tänd hela tiden och inte något som man enbart använder vid "social oro".

#6 • Uppdaterat: 2015-05-18 22:14
Kjell

Detta har funnits i tex. Spanien i många många år. "polisen" har säkert sett det där

#7 • Uppdaterat: 2015-05-19 07:21
Hackenbush

Polisen kan ha vilka lampor de vill för man ser dem ju i stort sett aldrig på vägarna förutom de få tillfällen de har laserpatrull som kollar hastigheter.

#8 • Uppdaterat: 2015-05-19 19:54
HenkeB2

Håller med om att benämningen är töntig. Fanns det inget svenskt ord? I övrigt säkert en bra idé.

#9 • Uppdaterat: 2015-05-21 11:59
Roy J

Idén är bra, men det riktigt korkade är att man ens införde och fortfarande håller kvar vid den sämsta tänkbara färgen - blått.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.