Nästa artikel
GM satsar på stort sparpaket - men Saab drabbas inte
Nyheter

GM satsar på stort sparpaket - men Saab drabbas inte

Publicerad 16 juli 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
General Motors fortsätter att förlora pengar. Nu tar biljätten till krafttag. På tisdagen kom beskedet att personalkostnaderna ska skäras ned med 20 procent - men sparpaketet väntas inte drabba Saab.
- Det är klart att vi förstår att situationen för GM i USA är allvarlig. Men det får inga konsekvenser för oss, som vi ser det just nu, säger Erik Gers, informationschef för Saab Automobile till TT.

Bilförsäljningen har rasat i USA de senaste månaderna och General Motors har tappat 60 procent av sitt börsvärde sedan början av året. På Wall Street spekuleras det om att GM är på väg att bli bankrutta - men dessa uppgifter dementeras kraftfullt av GM:s ledning. I stället väljer biljätten att skära ned personalkostnaderna med 20 procent.

- Det handlar om en väl genomtänkt plan för att bolaget ska kunna bli lönsamt igen, säger GM-chefen Rick Wagoner i ett uttalande.

General Motors ska även sälja tillgångar på 4 miljarder dollar och samtidigt låna 2 miljarder dollar. På så vis ska företaget stärka en snabbt sinande kassa.

I dagsläget väntas inga konsekvenser för Saab Automobile i Trollhättan - och GM:s ledning tror att sparpaketet kommer att räcka långt.

- Det handlar inte om någon överlevnadsplan utan en plan för att vinna, säger Rick Wagoner.

Ola Andersson

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.