Bild
Nästa artikel

GM satsar på stort sparpaket - men Saab drabbas inte

Nyheter

General Motors fortsätter att förlora pengar. Nu tar biljätten till krafttag. På tisdagen kom beskedet att personalkostnaderna ska skäras ned med 20 procent - men sparpaketet väntas inte drabba Saab.

- Det är klart att vi förstår att situationen för GM i USA är allvarlig. Men det får inga konsekvenser för oss, som vi ser det just nu, säger Erik Gers, informationschef för Saab Automobile till TT.

Bilförsäljningen har rasat i USA de senaste månaderna och General Motors har tappat 60 procent av sitt börsvärde sedan början av året. På Wall Street spekuleras det om att GM är på väg att bli bankrutta - men dessa uppgifter dementeras kraftfullt av GM:s ledning. I stället väljer biljätten att skära ned personalkostnaderna med 20 procent.

- Det handlar om en väl genomtänkt plan för att bolaget ska kunna bli lönsamt igen, säger GM-chefen Rick Wagoner i ett uttalande.

General Motors ska även sälja tillgångar på 4 miljarder dollar och samtidigt låna 2 miljarder dollar. På så vis ska företaget stärka en snabbt sinande kassa.

I dagsläget väntas inga konsekvenser för Saab Automobile i Trollhättan - och GM:s ledning tror att sparpaketet kommer att räcka långt.

- Det handlar inte om någon överlevnadsplan utan en plan för att vinna, säger Rick Wagoner.

Ola Andersson
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.