Bild
Nästa artikel
Nyheter

Geely tror på metanol som bränsle: ”Fortsätter utforska”

Publicerad 2021-06-16 17:19 (uppdaterad 2021-06-16 17:34)
Metanoldrivna Geely-bilar på Island. Här tillverkas bränslet av koldioxid från vulkaner. Foto: Geely
Volvoägarens satsning kan göra Kina mindre beroende av olja.

Biljätten Geely fortsätter sina satsningar på metanolbränsle – även om det kanske misslyckas i slutänden. Det sa företagets styrelseordförande under en konferens i söndags, enligt Reuters. 

De testar just nu metanoldrivna taxibilar i flera kinesiska städer och jobbar även med att ta fram lastbilar som drivs av bränslet.

Metanol kan tillverkas på flera sätt – bland annat av kol, vilket det finns stora reserver av i Kina. Med många metanoldrivna bilar i trafik skulle Kina därmed kunna minska sitt importberoende av olja. Geely menar också att metanolbilar är renare än bensinbilar. 

Geely har även investerat i det isländskt företaget Carbon Recycling International, som tillverkar metanol av den koldioxid som pyser ut från halvaktiva vulkaner. De kallar bränslet för Vulcanol.

Parallellt med metanolteniken har Geely stora satsningar på elbilar och vätgasdrivna lastbilar. Dotterbolaget Volvo Cars ska bli ett helelektriskt märke till år 2030. Geely äger också 9,7 procent av Mercedesägaren Daimler, som även de investerar i elbilar. 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.